ATENŢIE. Nu sta la soare dacă foloseşti aceste medicamente

Sensibilitatea la soare, cunoscuta si drept fotosensibilitate, reprezinta un motiv frecvent de prezentare la dermatolog, mai ales in lunile de primavara si vara. Aceasta problema este diferita de arsurile solare, pe care multi dintre noi le-am experimentat ocazional si accidental, fotosensibilitatea manifestandu-se prin mancarime, roseata, vezicule pline cu lichid, papule mici, placi mai ridicate si edematiate care apar pe zonele fotoexpuse precum fata, zonele expuse ale mainilor si antebratelor, decolteu. Din fericire, odata identificate cauzele fotosensibilitatii, aceasta poate fi tratata impreuna cu medicul specialist, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Iulian Tudor
09 iun. 2016, 05:49
ATENŢIE. Nu sta la soare dacă foloseşti aceste medicamente

O persoana devine suspecta de fotosensibilitate atunci cand eruptiile cutanate apar numai in zonele expuse la soare. Cauzele pot fi diverse si, din acest motiv, medicul va detalia istoricul medical al pacientului, care poate fi chiar completat si cu un examen clinic si analize de laborator in unele situatii. O trecere in revistă atentă a istoriei medicale a persoanei, a simptomelor pielii, a eventualelor boli si medicamente administrate pe cale orală sau substantele aplicate pe piele (cum ar fi medicamente sau produse cosmetice) pot ajuta medicul sa identifice cauza acestei probleme. Eventual, se pot face teste pentru a exclude boli care sunt cunoscute a provoca astfel de reactii, scrie doctorulzilei.ro.

Medicamentele

Fotosensibilitatea reprezinta un efect secundar comun produs de diferite medicamente.

„Exista o lunga lista de medicamente care pot provoca sensibilitate la lumina, iar intre primele am putea plasa doxiciclina, antibiotic folosit frecvent in tratamentul acneei vulgare si a altor boli inflamatorii ale pielii. Din aceeasi categorie fac parte si unele antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul, medicamente folosite in boli cardiace precum amiodarona, diltiazemul, enalaprilul, furosemidul sau isotretinoinul prescris pentru acneea severa. Daca exista, insa, persoane care deja urmeaza un tratament cu unul sau mai multe din aceste medicamente si nu prezinta reactii adverse, nu trebuie sa se ingrijoreze, pentru ca nu toate persoanele dezvolta fotosensibilitate dupa administrarea lor”, explica doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie.

Cosmeticele

Parfumurile si cosmeticele pe baza de mosc pot provoca sensibilitate solara pe zonele unde sunt aplicate. Paradoxal, chiar si unele creme de fotoprotectie (precum cele cu salicilati, benzofenone sau acid para-aminobenzoic) pot cauza fotosensibilitate, astfel ca daca dupa aplicare isi fac aparitia mancarimea, roseata, descuamarea, este recomandata inlocuirea cu un produs cu substanta activa diferita.

La randul lor, procedurile cosmetice cum ar fi peelingurile chimice, microdermabraziunea sau cremele pe baza de retinoizi, hidroxiacizi pot duce la reactii severe in urma expunerii la soare si de aceea pacientii trebuie sa urmeze strict instructiunile medicului in ceea ce priveste evitarea expunerii si folosirea cremelor de fotoprotectie.

Plantele

Plante precum patrunjelul, pastarnacul, telina, unele flori de camp si lamaile verzi contin o substanta fotosensibilizanta numita psoralen, care, dupa contactul cu pielea si in prezenta razelor ultraviolete, poate produce o reactie severa insotita de placi urticariene, vezicule cu lichid, pete pigmentare, insotite de mancarime si usturime.

Tratament

Toti oamenii ar trebui sa evite expunerea excesiva la soare, iar cei care sunt deosebit de sensibili la razele UV ar trebui sa fie si mai atenti si sa poarte haine de protectie, sa evite lumina solara cat mai mult posibil si sa foloseasca produse de protectie solara cu regularitate.

Ocazional, persoanele cu aceasta problema pot fi desensibilizate in fata luminii solare prin cresterea treptata a expunerii lor la lumina UV (prin Fototerapie – Utilizarea luminii UV pentru a trata afectiuni ale pielii).

Citeşte şi Acestea sunt cele mai toxice ingrediente din produsele cosmetice! Iată ce să eviţi

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai