Suma de 1.450 de lei va fi primită doar de angajații cu normă întreagă, deci care muncesc în baza unui program full, standard, cu contracte pe perioadă nedeterminată.
În cazul angajaților cu normă redusă sau a celor care au contracte pentru o perioadă determinată, calculul se schimbă. Suma de 1450 de lei se împarte la 12 luni și la un program normal de opt ore. Ulterior, suma rezultată se înmulțește cu numărul de luni și de ore prevăzute în contract. Pentru a rezulta o sumă rotundă, rezultatului final i se aplică un multiplu de 50.
De exemplu, dacă un profesor, care are un contract pe perioadă determinată de 8 luni, cu un program de două ore pe zi, va mai încasa doar 200 de lei din voucherele de vacanță. În cazul cadrelor didactice care figurează cu o singură oră pe zi, acestea vor primi doar 100 de lei pentru voucherele de vacanță. Ultimul scenariu este valabil în special pentru profesorii din mediul universitar.
De asemenea, foarte important de menționat, voucherele de vacanță sunt impozabile. În plus, potrivit ordinului de ministru, dacă un angajat din sistemul de educație a apucat să cheltuie aceste vouchere, iar ulterior, în cadrul aceluiași an este concediat sau pleacă din instituție este obligat să restituie suma cheltuită necuvenit din valoarea totală a voucherelor.
În schimb, mai mult noroc ar putea avea șomerii. Potrivit unui proiect al PSD, ar putea fi acordate vouchere în valoare de 5.000 de euro de la stat șomerilor și persoanelor cu dizabilități, pentru „accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, în vederea creșterii șanselor la piața liberă a muncii”, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi.