ATENŢIE părinţi! De ce nu e bine să vă lăsaţi copilul prea mult în faţa televizorului sau a calculatorului

Perioadele de timp petrecute de copii în faţa ecranelor televizorului sau computerului le pot afecta negativ procesul de dezvoltare, sugerează o cercetare recentă, citată luni de Press Association.
Romania TV
28 ian. 2019, 19:53
ATENŢIE părinţi! De ce nu e bine să vă lăsaţi copilul prea mult în faţa televizorului sau a calculatorului

Un studiu efectuat pe un număr de 2.400 de copii din Canada a descoperit că perioadele mari de timp petrecute de aceştia în faţa ecranelor au fost asociate cu scoruri mici obţinute la teste ”de referinţă” concepute pentru evaluarea capacităţilor de comunicare, de rezolvare a problemelor, a aptitudinilor interpersonale şi a coordonării fizice.

Timpul dedicat ecranelor de copiii cu vârste de doi sau trei ani a avut un efect negativ asupra performanţelor obţinute de aceştia la trei şi cinci ani.

De asemenea, cercetătorii au notat că nu s-a evidenţiat un efect pozitiv în cazul copiilor cu probleme de dezvoltare cărora părinţii le-au permis să petreacă mai mult timp în faţa ecranelor pentru a le controla comportamentul problematic.

”Studiul actual a analizat efectele asupra dezvoltării în cursul unei perioade critice de creştere şi maturizare şi a descoperit că timpul petrecut în faţa ecranelor poate afecta capacitatea copiilor de a se dezvolta în mod optim”, a notat în jurnalul ştiinţific Jama Pediatrics echipa de psihologi din Canada.

Efectele timpului petrecut de copii în faţa ecranelor reprezintă o temă intens dezbătută, iar până în prezent nu au fost pronunţate concluzii clare în ceea ce priveşte un impact semnificativ.

Până la momentul în care încep şcoala, un sfert dintre copii prezintă un anumit nivel de deficienţă sau de întârziere în dezvoltarea limbajului, a comunicării, a abilităţilor motorii şi a ”sănătăţii socio-emoţionale”, potrivit echipei condusă de doctor Sheri Madigan de la Universitatea din Calgary.

Cercetătorii au subliniat că dezvoltarea copiilor ”se desfăşoară rapid în primii cinci ani de viaţă”.

”În timp ce se uită la ecrane copiii mici ar putea rata oportunităţi importante de a pune în practică şi de a stăpâni abilităţi interpersonale, motorii şi de comunicare”, au subliniat oamenii de ştiinţă.

Studiul a relevat că, în general, copiii de doi ani petreceau în faţa ecranelor, în medie, 17,09 ore pe săptămână, cei de trei ani se uitau la ecrane 24,99 ore pe săptămână, iar cei de cinci ani au dedicat ecranelor 10,85 de ore pe săptămână.

Aceasta este o activitate sedentară, ce reduce timpul petrecut mergând pe jos sau alergând, ceea ce poate întârzia dezvoltarea abilităţilor motorii. Totodată, poate limita oportunităţile copiilor de a avea interacţiuni ”esenţiale” verbale şi non-verbale cu cei care au grijă de ei, au explicat cercetătorii.

Autorii studiului au încurajat colaborarea între cadrele din domeniul sanitar şi familii pentru dezvoltarea unor ”planuri media personalizate”, concepute pentru a stabili limite în ceea ce priveşte timpul petrecut de copii în faţa ecranelor.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Parcul din București în care poți să vezi filme ca la cinema. E gratis, iar cei interesați au parte și de o surpriză aici 
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lunetist SWAT salvează vieți la mitingul lui Donald Trump în Butler, Pennsylvania
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...