În urmă cu două zile, un bărbat şi fetiţa lui de 5 ani au murit în apă, la Mamaia, fiind înmormântaţi în cursul zilei de vineri la Piteşti. Mai mult, acesta nu este un caz singular, existând şi alte persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza valurilor şi a neatenţiei, potrivit România TV.
Peste 200.000 de turişti sunt aşteptaţi în zilele următoare pe litoral, oameni din toată ţara dorind să se bucure de apogeul sezonului estival. Cu toate acestea, apa este plină de pericole. Astfel, în weekend valurile pot ajunge până la doi metri, existând de asemenea curenţi care îi pot duce pe cei care nu ştiu să înoate în larg. Chiar şi aşa, cel mai mare pericol îl reprezintă gropile din apropierea ţărmuluim care creează goluri adânci, de doi-trei metri la doar câţiva metri de mal. Potrivit specialiştilor, din cauza furtunilor, au apărut o serie de curenţi care sapă în nisipul de pe fundul mării. În situaţii de urgenţă, sfaturile salvamarilor trebuie ascultate. De asemenea, trebuie respectată culoarea steagurilor pe care salvamarii le ancorează pentru a informa turiştii cu privire la condiţiile de înot.
Citeşte şi Hotelierii de pe litoral vor să înfiinţeze un serviciu privat de salvamar
Hotelierii de pe litoral sunt nemulţumiţi că autorităţile locale nu au reuşit până acum să asigure prezenţa unor salvamari în staţiunile de la malul mării. Ei spun că salvamarii lipsesc de pe jumătate din plaje, iar în rest sunt asiguraţi un minim de angajaţi din fondurile asociaţiei operatorilor de plaje.
„Suntem deja la începutul lunii iulie, iar pe jumătate din plaje turiştii nu sunt supravegheaţi de nimeni„, a declarat marţi într-un comunicat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
La fel ca în anii trecuți, autoritățile locale, din bugetul cărora ar trebui să se asigure salariile salvamarilor, spun că nu au bani pentru plata acestui serviciu. În aceste condiții, salvamarii refuză să-și înceapă misiunea în stațiuni sau fac voluntariat în așteptarea banilor.
„Două milioane de români vin anual pe litoral și nu putem trece cu vederea faptul că viața lor e pusă în pericol. Nu vrem să se ia măsuri doar după ce se întâmplă o tragedie. Din păcate, în România, doar în astfel de situații lucrurile se pun în mișcare„, a avertizat oficialul FPTR.