Federația Rusă își antrenează marina militară pentru a lovi obiective din teritoriul Europei , inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară. Potrivit unei analize Financial Times, rușii ar avea mai multe ținte din țara noastră în vizor.
Analiza documentată realizată de publicația Financial Times arată că Federația Rusă se antrenează pentru a lovi cu rachete nucleare ținte din interiorul Europei, inclusiv în România. În cazul în care ar putea avea loc un război cu NATO, țara noastră este una dintre țintele rachetelor rusești.
Potrivit informațiilor din analiza care a consultat hărți militare, printre țintele din România se numără Podul Giurgiu-Ruse, de la baza Deveselu, dar și baza Mihail Kogălniceanu.
Cele mai recente dezvăluiri arată că Rusia a luat în calcul de ceva vreme un conflic cu Occidentul, care să depășească cu mult granița imediată cu NATO, planificând astfel o serie de lovituri copleșitoare în Europa de Vest.
Dosarele întocmite între anii 2008 – 2014 includ o listă întreagă de ținte pentru rachete care ar putea transporta fie focoase convenționale, fie arme nucleare tactice. Ofițerii ruși subliniază avantajele utilizării loviturilor nucleare într-un stadiu incipient.
Prezentarea mai arată că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafață, o capacitate care, potrivit experților, implică riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau accidente.
Unul dintre documente menționează că „manevrabilitatea ridicată” a marinei ruse îi permite să execute „lovituri bruște și preventive”, precum și „atacuri masive cu rachete din diferite direcții”. Armele nucleare sunt descrise ca fiind destinate utilizării „în combinație cu alte mijloace de distrugere” pentru a atinge obiectivele strategice ale Rusiei.
Analiștii care au studiat aceste dosare au confirmat că ele reflectă modul în care NATO a evaluat amenințarea rachetelor cu rază lungă de acțiune ale marinei ruse și viteza cu care Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare.
Hărțile incluse în dosare, elaborate mai degrabă pentru prezentări decât pentru uz operațional, arată un eșantion de 32 de ținte NATO din Europa, vizate de flotele navale rusești. Flota baltică a Rusiei vizează în principal obiective din Norvegia și Germania, inclusiv baza navală din Bergen, amplasamente radar și facilități ale forțelor speciale. Flota nordică se concentrează asupra țintelor industriale de apărare, cum ar fi șantierul naval de submarine din Barrow-in-Furness, în nord-vestul Angliei.
„Conceptul lor de război este războiul total”, afirmă William Alberque, fost oficial NATO și actual expert la Centrul Stimson. El adaugă că țintele din documentele secrete reprezintă doar o mică parte din „sutele, dacă nu miile, de ținte cartografiate în toată Europa, incluzând obiective militare și de infrastructură critică”.