Părinții din localitățile și orașele care au intrat în scenariul roșu vor fi nevoiți să plătească teste PCR sau antigen pentru copiii cu vârste între 6-12 ani, dacă vor să intre cu micuții în restaurante sau în anumite locuri de joacă din mall-uri.
Potrivit hotărârii de guvern adoptate săptămâna trecută, copii din grupele de vârstă 6-12, care nu pot face vaccin, vor avea accesul condiționat la anumite activități. Copiii vor trebui să aibă un certificat verde de testare ori trecere prin boală.
Regula se aplică pentru copiii care vor să intre în spații precum săli de antrenamente, restaurante, piscine sau petreceri.
Cel mai ieftin test antigen, valabil 48 de ore, costă 60 de lei, iar cel mai ieftin test PCR, valabil 72 de ore, costă 180 de lei.
Nu au nevoie să prezinte rezultatul unui test anti-Covid la școală sau la mall, cu excepția zonelor de servire a mesei din incinta lor și a locurilor de joacă din exterior.
Este important de știut că pentru a fi notat în aplicație, este nevoie de un test la o clinică. Nu se poate genera un certificat verde cu un test cumpărat de la farmacie, chiar dacă este omologat, și făcut acasă.
Scenariu roşu în tot mai multe localităţi din România. De astăzi, se aplică noi restricţii dure într-o localitate din Vrancea, în urma intrării în scenariul roşu. Este vorba despre o zonă unde incidenţa a urcat la 3,92 la mia de locuitori.
Autorităţile din judeţ sunt în alertă. Este vorba despre comuna Soveja, care are o incidenţă de 3,92 la mia de locuitori, cu toate că se numără printre localitățile cu un grad ridicat de vaccinare, de aproape 25%.
Începând de pe 14 septembrie, pentru următoarele 14 zile, la Soveja se vor aplica mai multe restricții, cauzate de creșterea ratei de infectare cu noi cazuri de COVID-19 la nivelul localității. Măsurile luate nu vor afecta desfășurarea cursurilor școlare, care vor avea loc tot în format fizic.
Pentru că este și zonă turistică, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul pensiunilor sau a altor unități de cazare, precum și la terasele acestora, este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, potrivit Rador.
Nu este permisă nici organizarea de spectacole, concerte, festivaluri publice și private, evenimente culturale sau activități recreative și sportive. Nici evenimentele private, cum ar fi nunțile sau botezurile, nu sunt permise în căminele culturale, restaurante și baruri. Sălile de jocuri de noroc vor fi şi ele închise în perioada în care se aplică măsurile dispuse astăzi.
Scenariu roşu şi 1n 12 localităţi din Satu Mare
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a publicat lista incidențelor COVID-19 la nivelul localităților din Satu Mare. Potrivit documentului, tot mai multe localități înregistrează incidențe ridicate. Municipiul Satu Mare a depășit pragul de 2,52 de cazuri, prag care îl plasa în “scenariul galben”.
Un număr de 15 localități au înregistrat incidențe peste ce înainte reprezenta pragul scenariului roșu. Cea mai mare incidență este înregistrată în Târșolț, localitate care are peste 12 cazuri la mia de locuitori.