Schimbările de la 1 iulie vor afecta în mod radical viețile românilor, iar printre cele mai importante sunt măsurile de relaxare care vor afecta persoanele ce-și defășoară activitatea în anumite domenii. Alte schimbări majore includ introducerea „contribuției personale” la sistemul asigurărilor de sănătate, modificarea prețului energiei electrice, introducerea de noi reguli TVA în comerțul electronic, iar anumite produse din plastic nu vor mai fi comercializate.
Românii asigurați vor putea beneficia, începând cu 1 iulie, de tratament medical în unitățile private decontat parțial de Casa Națională de Asigurări Medicale. Contribuția personală va viza trei categorii mari de servicii și anume, spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic.
Cetățenii asigurați care vor merge la un o unitate medicală privată vor primi un „deviz estimativ”, valabil cinci zile, care va cuprinde: costurile suportate de Casa din Fond pentru intervenția pacientului asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului. Costurile estimate includ serviciile medicale necesare rezolvării cazului, în condiții hoteliere standard.
Costurile serviciilor suplimentare vor cuprinde servicii medicale suplimentare, nenecesare pentru rezolvarea cazului și servicii hoteliere suplimentare sau de confort sporit față de cele standard.
Devizul, ce arată costurile pe care pacientul asigurat ar trebui să le achite la o clinică privată, este valabil cinci zile lucrătoare, iar persoana în cauza trebuie să se decidă în acest interval dacă va accepta oferta instituției. De asemenea pacientul poate cere oferte și de la alte spitale și astfel să aleagă care este cea mai convenabilă pentru tratamentul pe care trebuie să-l urmeze.
Cetățenii care până la data de 1 iulie nu au optat pentru un furnizor concurențial, vor plăti energia electrică cu până la 7,5% mai mult, în funcție de cele opt zone de rețea din Romania. În prezent românii plătesc serviciile de energie electrică la preț de serviciu universal.
Peste 40% dintre consumatorii din România s-au orientat deja către piața concurențială a energiei electrice odată cu liberalizarea acesteia.
Produsele din plastic de unică folosință vor dispărea din magazinele din România, această lege a fost introdusă printr-o directivă a Comisiei Europene ce are drept scop reducerea deșeurilor din plastic. Produsele de plastic de unică folosință interzise sunt beţişoarele pentru urechi, tacâmurile şi farfuriile, paiele agitatoare pentru băuturi, beţele pentru baloane paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat.
De la 1 iulie 2021 , regulile TVA pentru activitățile de comerț electronic se vor schimba. Această măsură va fi impusă în conformitate cu reforma legislativă europeană care va avea impact substanțial asupra tuturor companiilor care comercializează produse online, pe teritoriul Uniunii Europene.
Comisia Europeană a publica dea un ghid care include schimbările esențiale și toate aceste măsuri vor trebui trebuie adoptate de Executiv și publicate în Monitorul Oficial.
Vânzătorii online, inclusiv piețele și platformele online, se pot înregistra într-un singur stat membru al UE, iar acest lucru va fi valabil pentru declararea și plata TVA pentru toate vânzările la distanță către clienții din UE.
Sunt introduse dispoziții speciale prin care piețele și platformele online, care facilitează livrarea de bunuri, sunt considerate ca furnizori propriu-ziși ale bunurile în sine.
Pragurile actuale pentru vânzările la distanță de bunuri în UE vor fi înlocuite cu un nou prag de 10 000 EUR. Sub acest prag de 10 000 EUR, livrările de servicii TBE (telecomunicații, radiodifuziune și electronice) și vânzările la distanță de bunuri în UE sunt supuse TVA în statul membru în care locuiește clientul respectiv.
Scutirea de TVA la importul de loturi mici cu o valoare de până la 22 EUR va fi eliminată. Aceasta înseamnă că toate bunurile importate în UE vor fi supuse TVA.
Vor fi introduse măsuri de simplificare pentru vânzările la distanță de mărfuri importate în loturi care nu depășesc valoarea de 150 EUR, în cazul în care IOSS nu este utilizat.
Florin Cîțu a anunțat o nouă serie de măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la data de 1 iulie 2021. Târgurile și talciocurile se vor redeschide, iar teatrele și sălile de concert vor funcționa la 100% capacitate, dacă spectatorii vor purta mască.
Si salile de fitness s-ar putea redeschide la capacitate maxima, insa trebuie sa fie asigurata o suprafata de 7mp/persoana, fara sa fie necesara masca in interior.
Tot la 1 iulie ar urma sa se permita formarea „de grupuri pietonale” din maximum 10 persoane, daca nu provin din aceeasi familie, relatează ziare.com.