O nouă escrocherie pe internet. E-mailurile frauduloase exploatează invazia Ucrainei de către Rusia și criza umanitară strâns legată de acesta. 4% din mesajele trimise de hackeri la nivel global au ca țintă România.
O nouă escrocherie pe internet. După doar câteva ore de când a izbucnit războiul în Ucraina, guvernul ucrainean a anunțat că acceptă donații în criptomonede Bitcoin și Ethereum. Potrivit celei mai recente analize a tranzacțiilor blockchain, portofelul ETH a primit peste 18.524 de tranzacții în valoare totală de peste 9,7 milioane de dolari, în timp ce portofelul BTC arată peste 9.300 de tranzacții cu o valoare de 9,4 milioane de dolari. Tocmai din acest motiv infractorii cibernetici au depus toate eforturile pentru a redirecționa către propriile conturi orice ajutor financiar venit de pe mapamond.
„Momentele de criză globală sunt cunoscute din punct de vedere istoric pentru declanșarea de campanii de spam periculoase care exploatează emoțiile umane și dorința oamenilor de a ajuta. Până acum, am observat că atacatorii au reacționat foarte rapid la anunțurile legitime ale Ucrainei și ale diferitelor organizații, imitând formatul mesajelor acestora.
Ne așteptăm ca varietatea campaniilor de phishing și malware, precum și volumul de mesaje trimise zilnic să crească, iar atacatorii să își adapteze în consecință metodele de convingere”, a declarat Adrian Miron, Antispam Research Manager la Bitdefender.
Escrocii îi mint pe oameni, dându-se reprezentanți ai guvernului ucrainean, ai agenției internaționale Act for Peace, UNICEF sau tot felul de alte organizații care se implică în strângerea de donații, cum ar fi Ukraine Crisis Relief Fund.
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender le-au transmis utilizatorilor de internet să fie vigilenți în această perioadă și să practice o bună igienă cibernetică pentru a se asigura că banii donați nu ajung în locuri greșite. Ei recomandă să: