Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite şi publicat luni în revista Pediatrics, în Statele Unite, în perioada 2001-2009 au fost înregistrate peste 200 de decese survenite prin înec în piscine. Nu mai puţin de 94 la sută dintre acestea fiind în rândul copiilor sub 5 ani. De altfel, înecul este, în SUA cel puţin, cea de-a doua cauză de deces în rândul copiilor.
Însă nu numai piscinele mari sunt periculoase, ci şi cele portabile, gonflabile. „Multe dintre aceste incidente s-au petrecut în piscine gonflabile. Se găsesc peste tot, costă relativ puţin, iar părinţii încântaţi de aceste aspecte uită să se mai gândească şi la siguranţa copiilor”, a declarat dr. Gary A. Smith, directorul Center for Injury Research and Policy din cadrul Spitalului de Copii din Columbus.
Alte cifre ale studiului relevă faptul că părinţii nu mai sunt nici măcar pe jumătate atenţi la copiii lor atunci când se află pe lângă o piscină gonflabilă, motivând faptul că nu sunt foarte înalte şi ca nu au cum să păţească ceva. Ceea ce este total greşit, te poţi îneca chiar dacă piscina are doar 30 de cm.
Exista şi cazuri în care copilul poate rămâne cu sechele psihice şi chiar cerebrale, cu toate că a fost salvat, din cauza lipsei de oxigenare a creierului. Sunt suficiente câteva minute de neatenţie pentru ca un copil să se înece, mai ales din cauza faptului că, atunci când sunt mici, capul le este mult mai greu decât restul corpului, fiindu-le mai greu să şi-l ridice la suprafaţa.
Iată câteva sfaturi care vă ajută să preveniţi incidentele nefericite la scăldat.
Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.