Atenție, șoferi! 400 de radare noi instalate pe șoselele din România pentru monitorizarea vitezei

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că vor fi instalate 400 de radare fixe pe o serie de drumuri pentru a reduce viteza excesivă și preveni accidentele.
Alina Costache
29 mart. 2025, 09:40
Atenție, șoferi! 400 de radare noi instalate pe șoselele din România pentru monitorizarea vitezei

400 de radare noi vor fi instalate în perioada următoare pe șoselele din România. Alături de celelalte 700 de radare pe trepied utilizate de Poliția Română, noile radare vor asigura o monitorizare completă a traficului.

Potrivit CNAIR, în 2026, România va beneficia de 400 de radare fixe, 700 de radare pe trepied și cel puțin 300 de radare mobile pentru a combate viteza excesivă, la care se adaugă și sistemele radar instalate pe autospecialele de poliție, precum și un elicopter achiziționat anul trecut de Ministerul de Interne, echipat cu o cameră radar de înaltă performanță.

În prima etapă, aceste radare fixe vor fi montate pe Drumurile Naționale cu risc ridicat de accidente. Primele camere vor fi puse în funcțiune pe autostrada București-Pitești, autostrada București-Constanța și pe autostrada București-Ploiești.

De asemenea, în prima etapă vor fi montate radare fixe și pe DN1, DN2, DN6 și DN7. O parte dintre aceste camere vor face parte din sistemul E-sigur pentru identificarea vitezei.

În momentul în care un radar fix detectează depășirea vitezei legale, sistemul va alerta automat Poliția. Un ofițer din cadrul Poliției Române va analiza imaginile și va dispune măsurile care se impun”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu. Compania Națională de Drumuri, citat de Profit.ro.

Citește și: Anunț de ultimă oră pentru șoferi! Județul în care au fost montate radare inteligente. Vitezomanii sunt depistați automat

 

Cum poți contesta amenda auto primită de la radare fixe e-Sigur. Schimbări semnificative pentru români

Poliția Română a implementat în 2025 sistemul de radare fixe e-Sigur, ceea ce a adus schimbări semnificative pentru șoferi. Sistemul de supraveghere încearcă să reducă accidentele rutiere fatale.

Comisarul șef Bogdan Oproiu, director adjunct al Direcției Rutiere din IGPR, arată că sistemul este deja operațional pe autostrăzile A1 și A2, dar și pe DN2, în județul Vrancea. De asemenea, anunță că va fi extins la nivel național în următorii ani.

Radarele fixe e-Sigur, montate pe trepied, înregistrează automat toate vehiculele, iar șoferii care încalcă legea primesc sancțiunile direct acasă, fără a fi opriți în trafic de vreun echipaj de poliție. Poliția Română a oferit toate detaliile în acest sens printr-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook.

Citește și: Cum pot fi păcălite noile radare fixe ale Poliţiei Rutiere. Care este diferenţa majoră faţă de dispozitivele vechi VIDEO

„Camerele mobile, amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, transmite Poliția Română.

Sistemul actual e-Sigur diferă în mare parte de cel anterior, prin care polițiștii operau manual radarele și opreau șoferii care depășeau limita de viteză. În prezent, procesul implică mai multe etape: Poliția analizează imaginile, identifică proprietarul vehiculului, trimite o notificare acestuia pentru a declara cine conducea mașina și, ulterior, transmite amenda prin poștă la adresa șoferului.

Proprietarul vehiculului cu care s-a depășit limita de viteză are la dispoziție 5 zile pentru a răspunde notificării, iar Poliția un termen de 6 luni de la data înregistrării abaterii pentru a emite sancțiunea.

După ce primesc amenda, șoferii o pot plăti în 15 zile de la primirea procesului-verbal, ceea ce le oferă o reducere de 50% din cuantumul amenzii, la Direcția de Taxe și Impozite Locale sau online, prin platforma Ghișeul.ro.

Dacă doresc să o conteste, șoferii au la dispoziție tot 15 zile pentru a depune o plângere la judecătoria de domiciliu sau la cea din localitatea în care a fost aplicată sancțiunea. Procesul presupune plata unei taxe de timbru și depunerea unei contestații scrise, însoțite de documentele justificative.

 

DailyBusiness
Concediu plătit de 45 de zile despre care puţini români ştiu. Orice angajator este obligat să-l achite!
Spynews
Florin Salam, prima reacție după ce s-a zvonit că a pierdut 500.000 de euro la cazinou: „Când vezi că un om se ridică...”. Cine i-ar vrea răul manelistului
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Ce s-a servit, de fapt, la recepția de după învestirea lui Nicușor Dan. A fost un adevărat ospăț cu fasole cu ciolan și ceapă verde, ciocănele de pui sau sarmale
Capital.ro
Se renunță la moneda națională. Va fi adoptat euro. Decizia oficială luată pentru 1 ianuarie 2026: Avem premise foarte bune
Playtech.ro
Elena Udrea iese mai devreme din pușcărie. Justiția a decis: i se scad lunile din
DailyBusiness
Ce s-a servit la recepția oferită de Nicușor Dan după învestire. Nume celebre pe lista invitaților
Adevarul
Un medic dezvăluie cele șase băuturi care te fac să „arăți mai bătrân”: sunt deshidratante, usucă și inflamează pielea
wowbiz.ro
BREAKING NEWS! A murit Elena Donca
Spynews
Cristi Borcea a vorbit despre femeile din viața lui. Ce are Valentina Pelinel și n-au avut celelalte doamne cu care s-a iubit
Spynews
Toată familia Iorgulescu, în fața instanței! Detalii exclusive
Evz.ro
Moșia lui Mihai Viteazul, aflată la 60 de km de București, devine noul El Dorado
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Anunț îngrijorător despre execuția bugetară! Șeful finanțelor a dat toate detaliile: „Plata salariilor şi pensiilor reprezintă o provocare uriaşă”
Cancan.ro
BRomania a comandat un buchet de 101 trandafiri prin Glovo. IREAL ce i-a adus curierul, de fapt 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. E cumplit ce i se va întâmpla: Și-au dat seama că se poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Vladimir Putin, ținta unui atentat. Elicopterul liderului rus, atacat în forță de dronele Ucrainei
Aheea, fiica lui Nicușor Dan, debordant de sinceră după ceremonia de învestire. Ce i-a spus tatălui ei: „S-a plictisit la discurs”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna iunie! Anunț oficial pentru cinci milioane de seniori. Banii se livrează în două etape
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O fostă Miss România se întoarce în televiziune cu un nou proiect: Își dorește să fie iar în lumina reflectoarelor