Escrocii urmăresc cu atenție alertele transmise de aplicațiile mobile de monitorizare a traficului și, imediat ce identifică un incident, se deplasează rapid la locul evenimentului, ajungând adesea înaintea echipajelor oficiale. În multe cazuri, vehiculele lor sunt concepute să semene cu cele ale autorităților, ceea ce poate induce în eroare șoferii, semnalează Digi24.ro. Deoarece aceste aplicații sunt utilizate pe scară largă, numeroși conducători auto riscă să devină victime ale acestor scheme.
Reporterii Digi24 au vrut să afle de ce se folosesc conducătorii auto de aceste aplicații mobile.
Reporter: Pentru ce le folosiți, la ce vă uitați, mai exact?
Șofer: Ca sa găsesc traseul optim spre destinație. Urmăresc tot, unde sunt accidente, unde e poliție.
Șofer: Pentru navigație și pentru a detecta pericole, fie că vorbim de gropi în asfalt, fie că vorbim de radare fixe, radare mobile. Sunt publicate și accidente de utilizatori, de cei din comunitate.
Șofer: Pentru trafic, în primul rând, unii se mai uită și pentru poliție. Și de accidente, bineînțeles, ca să eviți traficul.
Isabella Neagu, jurnalistul Digi24, avertizează asupra aceste înșelăciuni întîlnite în trafic: În unele cazuri, escrocii pretind că mașina va fi dusă la un service partener. În realitate, însă, șoferii nu îi mai pot contacta niciodată, iar mașinile nu se mai întorc niciodată la ei.
Specialiștii recomandă câteva măsuri esențiale pe care conducătorii auto ar trebui să le ia atunci când solicită ajutorul unei firme de tractare.
Adrian Chianiu, reprezentantul unei firme de tractări auto: “Cel care vine pentru tractare trebuie să îi spună, să își facă el un calcul să îi spună cât îl costă acest transport, nu trebuie acceptat din prima.”
În Spania, de exemplu, Garda Civilă a emis o alertă publică pe rețelele sociale cu privire la această metodă de fraudă”.