Atenţie, şoferi! Gestul banal pentru care primeşti o AMENDĂ URIAŞĂ. Polițiștii de la Brigada Rutieră avertizează că folosirea abuzivă a claxonului se pedepsește cu amenzi contravenționale care pot ajunge până la 725 de lei. Şoferii au ajuns să claxoneze pentru orice nimicuri, fiind mai mereu nervoși sau grăbiți.
Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002, privind circulația pe drumurile rutiere, arată că folosirea mijloacelor de avertizare sonoră este permisă doar în anumite cazuri. „Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament. În același act normativ, regăsim și sancționarea folosirii excesive a claxonului, la articolul 148, unde se arătă că șoferii nu pot folosi abuziv acest mijloc de avertizare sonoră.
Amendă uriaşă pentru conducătorii auto care ţin asta pe locurile din faţă ale maşinii!
Polițiștii de la circulație explică că un șofer poate folosi claxonul pentru evitarea unui pericol iminent și nu oricînd are chef să apese pe volan. „În Codul Rutier se arată că nu ai voie să folosești claxonul la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să-i determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației. Un claxon de 10 secunde nu reprezintă o atenționare! În plus, nu se poate folosi claxonul în zona de acțiune a indicatorului „Claxonarea interzisă”, se arată pe pagina de Facebook a unei școli de șoferi.
Poliţa RCA cu decontare directă, obligatorie în câteva săptămâni. Veşti bune pentru şoferi
Amenzile pentru nerespectarea acestei reguli de circulație, care se referă la utilizarea mijloacelor de avertizare sonoră sunt prevăzute în clasa a doua de sancțiuni, și se pedepsesc cu 4 sau 5 puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei.