De asemenea, niciun șofer nu trebuie să iasă în trafic dacă mașina sa nu este echipată corespunzător. Sunt obiecte care, conform legii, sunt obligatoriu de ținut în portbagaj. Altfel, șoferii riscă amenzi usturătoare și puncte de penalizare.
Citeşte şi Şi-a abandonat maşina şi a anunţat poliţia că i-a fost furată
Trusa medicală, stingătorul de incendiu, vesta reflectorizantă şi cele două triunghiuri reflectorizante, necesare pentru semnalizare în caz de avarie sau accident, trebuie să nu lipsească din orice portbagaj, şi, preferabil, să fie în termenul de valabilitate.
Toate aceste echipamente sunt obligatorii, iar lipsa lor poate duce la amenzi usturătoare.
Sancţiunea prevăzută de Codul Rutier pentru cei care nu au maşinile echipate corespunzător este de 4 sau 5 puncte, echivalentul unei amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei.
Majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2018, ar fi dus automat la modificarea punctului-amendă, având în vedere modul de calcul al acestuia. Totuși, Guvernul a decis anul trecut, prin ordonanță de urgență, să plafoneze punctul-amendă la 145 de lei, această valoare urmând să fie păstrată pe tot parcursul anului 2018. Prin urmare, amenzile nu au crescut la 1 ianuarie, așa cum ar fi fost normal să se întâmple.
De obicei, orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor de circulație. Astfel, dacă salariul minim crește, atunci și amenzile cresc. Asta se întâmplă deoarece Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie.
Înainte, salariul minim era de 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că un punct-amendă valora 145 de lei. De la 1 ianuarie 2018, salariul minim e de 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că un punct-amendă ar trebui să ajungă la 190 de lei. Cu toate acestea, Guvernul a decis stabilirea unei valori fixe a punctului-amendă contravențională privind circulația pe drumurile publice. Plafonarea e prevăzută în OUG nr. 90/2017, act ce a fost deja publicat în Monitorul Oficial.
„Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcție de salariul minim brut pe economie garantat în plată”, scrie într-un comunicat al Executivului.
Cu alte cuvinte, nu se schimbă nimic în cuantumul amenzilor anul acesta față de anul trecut. Punctul-amendă a rămas tot la valoarea de 145 de lei. Trebuie reținut însă că plafonarea e stabilită doar pentru anul 2018. Asta înseamnă că, dacă nu mai intervine o nouă plafonare, din ianuarie 2019, el va crește la 190 de lei.
În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc în continuare:
clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei;);
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).
Cu o amendă de 290 sau de 435 de lei vor fi în continuare sancționați șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv de tip „mâini libere”, dar și cei care nu semnalizează când schimbă direcția de mers, precum și pasagerii care nu poartă centura de siguranță. De asemenea, și pietonii care încalcă regulile de circulație pot fi amendați cu aceleași sume.
Amenzi de 580 sau 725 de lei se aplică șoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii), dar și pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.
O sancțiune ceva mai mare, adică de la 870 la 1.160 de lei se aplică pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care ar putea fi amendate cu sume cuprinse în acest interval sunt: conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.
Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni, unde amenzile ce pot fi aplicate sunt situate între 1.305 și 2.900 de lei și se aplică: șoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.