Poliţia Română cumpără patru autovehicule pick-up cu sisteme de recunoaştere a numerelor de înmatriculare şi camere video. Conform caietului de sarcini, sistemul LPR (License Plate Recognition) va fi bazat pe montarea unei camere dedicate LPR, de tip IP, în interiorul sau exteriorul autospecialei, pentru a prelua numerele de înmatriculare ale vehiculelor, iar camera video va fi montată în interiorul autospecialei.
Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 989.860 lei, dintre care valoarea autovehiculelor este de 712.699 lei fără TVA, iar a sistemelor automate de recunoaştere a numerelor de înmatriculare şi a camerelor video 277.160 lei fără TVA.
Pentru o perioadă de garanţie mai mică de 36 de luni oferta va fi declară neconformă.
În vederea evaluării ofertelor, perioada suplimentară de garanţie reprezintă 10 %, componenta financiară 75%, iar puterea motorului exprimată în KW – 15%.
Durata contractului este de 270 de zile, a mai anunțat Poliția română.
Este vorba despre o achiziţie finanţată din fonduri europene, prin proiectul „DETECT-X – Consolidarea capacităţii de acţiune a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice în scopul de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene în România”.
În noiembrie 2022, IGPR informa că obiectivul acestui proiect este întărirea capacităţii operaţionale şi tehnice a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE), care gestionează cauze complexe de contrabandă, având ca obiectiv destructurarea unor grupări infracţionale ce acţionează cu preponderenţă la graniţa externă a Uniunii Europene (graniţa României cu Ucraina şi Republica Moldova), în locuri greu accesibile geografic, pe rute de tranzit menite să eludeze controlul la trecerea frontierei de stat şi fiscalizarea produselor accizabile tranzitate.
„Creşterea capacităţii operaţionale şi tehnice a DICE se poate realiza prin achiziţionarea unor autoturisme cu tracţiune integrală şi cu o capacitate sporită de transport şi intervenţie, care să faciliteze accesul în zonele de graniţă greu accesibile şi care să aibă în dotare echipamente specifice, cu ajutorul cărora să fie facilitată activitatea de investigare şi tragere la răspundere a celor identificaţi ca autori ai faptelor de contrabandă”, arăta sursa citată.
Proiectul DETECT-X se derulează pe o perioadă de 18 luni (01.07.2022 – 31.12.2023). În urma semnării contractului de finanţare, bugetul total alocat proiectului este de 378.000 de euro (fără TVA), dintre care 302.400 de euro reprezintă finanţarea externă nerambursabilă (80%), iar 75.600 de euro constituie cofinanţarea naţională (20%).
Proiectul este finanţat prin Programul EU-ANTIFRAUD 2021 al Comisiei Europene.