Atenţie, şoferi! Maşinile parcate neregulamentar în Bucureşti ar putea fi ridicate de către împuterniciții primăriilor de sector, potrivit unui proiect ce urmează să fie dezbătut de către Consiliul General al Capitalei.
Potrivit proiectului ce urmează să fie dezbătut de către Consiliului General al Capitalei, toate vehiculele staționate neregulamentar, pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din rețeaua principală de străzi a municipiului București, vor putea fi ridicate și de către împuterniciții primăriilor de sector.
Acest proiect completează HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din rețeaua principală de străzi a Municipiului București. Scopul proiectului este extinderea competenței, pe cele șase sectoare ale Capitalei, de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.
Proiectul a fost iniţiat de consilierul municipal Nicorel Nicorescu. O altă solicitare, care prevede aproximativ același lucru, a fost formulată și de Direcția Generală de Poliția Locală a Sectorului 6, în contextul în care, mai mulți cetățeni au făcut o serie de plângeri cu privire la acest aspect.
Conform textului proiectului de lege, parcarea ilegală a mașinilor pe partea carosabilă poate afecta serios traficul din Capitală.
„Pentru a se putea interveni eficient în cazul staţionărilor neregulamentare, mai ales în cazurile în care se stânjeneşte circulaţia mijloacelor de transport public sau alternativ sau când se îngreunează operaţiunile de salubrizare sau deszăpezire, este necesară eficientizarea activităţii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar”, se arată în document, potrivit EVZ.
În prezent, ridicarea mașinilor poate fi făcută de către polițiștii rutieri din cadrul Direcţției Generale de Poliție a Municipiului București sau Secției Regionale din Poliția Transporturi. Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au și ei dreptul de a ridica autovehiculele parcate neregulamentar.
Perioada maximă de depozitare a mașinilor ridicate este de un an.
Dacă proiectul iniţiat de USR va fi adoptat, perioada de depozitare a maşinilor ridicate va fi de şase luni. Dacă în această perioadă proprietarul nu se prezintă pentru a lua autoturismul, se va înștiința poliția locală competentă în sectorul unde este situat depozitul. Aceasta va proceda ulterior în conformitate cu prevederile Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân.