Din iulie 2024, producătorii de automobile vor trebui să instaleze în mașini sistemul „Intelligent Speed Assistance”, în conformitate cu o directivă UE, ce prevede ca mașinile noi să avertizeze șoferii printr-un semnal acustic cu privire la viteză.
Citește și: Revelion 2024. Greşeala pe care o fac toţi şoferii în noaptea dintre ani
Baza noii obligații este Regulamentul UE 2021/1958. De la 1 iulie 2024, acest regulament va fi extins la toate mașinile înmatriculate în UE pentru prima dată. „Intelligent Speed Assistance” – ISA își propune să sporească siguranța rutieră, oferind șoferilor o avertizare sonoră atunci când depășesc limita de viteză legală.
Există, însă, și neplăceri în ceea ce privește acest asistent inteligent ce intenționează să sporească siguranța în trafic. Mulți conducători auto consideră semnalele de avertizare enervante, mai ales atunci când sunt declanșate fără o limită de toleranță, mai ales că există câteva diferențe atunci când vorbim de depășirea vitezei legale admise. O altă nemulțumire constă în recunoașterea incorectă de către ISA a semnelor de circulație, lucru ce poate duce la avertismente false. Acest sistem se bazează pe datele furnizate de navigatorul GPS care deseori conține hărți neactualizate.
Profesorul Andre Seeck, director la Institutul Federal de Cercetare a Autostrăzilor (BASt) și fost președinte al EuroNCAP, a subliniat problema reprezentată de hărțile învechite, a căror actualizare durează aproximativ un an și jumătate pentru mașinile de serie. Astfel nu ar trebui să mire pe nimeni faptul că asistentul inteligent se va lua după informațiile vechi, deși semnele de circulație au fost schimbate.
Din 2023, EuroNCAP, organizația care evaluează siguranța vehiculelor, acordă puncte suplimentare pentru vehiculele ai căror producători actualizează hărțile trimestrial. De asemenea, sistemele care alertează șoferii cu privire la depășirea vitezei sunt binevenite în principiu, însă nemulțumirile se adresează nu funcției, ci felului în care este implementată.
Semnalele acustice constante de avertizare pot fi chiar deranjante de șoferi, mai ales că acestea sunt activate atunci când viteza admisă este depășită chiar și cu 1 km/oră. Industria auto se confruntă acum cu o provocare: trebuie să găsească un echilibru între creșterea siguranței în trafic, dar fără a deranja sau distrage atenția șoferului.