Atenție, stăpâni de câini și pisici! Vecinii de bloc vă pot da în judecată. Legea care vă va pune în dificultate

Deținătorii de câini și pisici care locuiesc la bloc ar putea să se confrunte cu probleme legale. O lege incertă presupune ca cine vrea să dețină un animal de companie, trebuie să ceară, mai întâi, voie vecinilor, altfel se pot trezi citați în fața instanței.
Alina Costache
14 oct. 2023, 11:47
Atenție, stăpâni de câini și pisici! Vecinii de bloc vă pot da în judecată. Legea care vă va pune în dificultate
Atenție stăpâni de câini și pisici! Vecinii de bloc vă pot da în judecată. Legea care vă va pune în dificultate

Stăpânii de câini și pisici pot avea parte de probleme grave cu legea dacă nu iau în seamă ultimele avertismente cu privire la deținerea animalelor de companie. În urma unei decizii a Curții de Apel Timișoara, toți proprietarii de animale de companie care locuiesc la bloc ar trebui să ceară voie vecinilor înainte de a aduce un patruped în locuință.

Citește și: Stăpânii de câini agresivi, obligaţi să încheie poliţe asiguratorii de răspundere civilă pentru aceştia

Câini și pisici la bloc, doar cu acordul vecinilor

În 2021, Curtea de Apel Timișoara a emis o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie ce locuiesc la blocuri trebuie să obțină acordul vecinilor pentru a deține un câine sau o pisică. Această decizie a fost luată în urma unui caz din oraș în care o femeie a contestat în instanță o hotărâre a Consiliului Local Timișoara, potrivit căreia vecinii trebuie întrebați dacă sunt de acord cu deținerea unui animal de companie. Femeia a considerat că această hotărâre încalcă dreptul la proprietate privată.

Inițial, Tribunalul din Timișoara i-a dreptate femeii, însă Curtea de Apel a anulat decizia, susținând că hotărârea Consiliului Local este legală și aplicabilă. Decizia acestei instanțe poate fi acum citată ca precedent în orice litigiu din România care implică deținerea de animale de companie într-un bloc. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă în județul în care locuiește proprietarul nu există o prevedere specifică prin care să necesite acordul vecinilor pentru animalele de companie, aceștia ar putea iniția o acțiune în justiție și s-ar putea baza pe această decizie a instanței. Practic, proprietarii ar putea fi obligați să le solicite acordul vecinilor de bloc dacă dețin un câine sau o pisică.

În România, legislația privind deținerea animalelor de companie în blocuri este incertă. Majoritatea hotărârilor consiliilor locale prevăd că animalele nu trebuie să producă deranj vecinilor, însă nu există mai multe detalii privind acest aspect. În plus, aceste hotărâri permit asociațiilor de proprietari să impună o taxă proprietarilor de animale, fără a specifica, însă, și cuantumul acesteia.

Prin urmare, decizia Curții de Apel din Timișoara introduce un nou nivel de incertitudine pentru proprietarii de animale de companie. În absența unei legislații clare, stăpânii de patrupede pot fi nevoiți să treacă prin temeri privind legalitatea. În acest context, cel mai bine ar fi ca proprietarii de animale de companie să discute cu ceilalți locatari, pentru a se sigura că sunt de acord cu prezența unui animal în bloc, dar și să supravegheze schimbările legislative în ceea ce privește acest subiect sensibil.

Citește și: Produsele complet interzise pentru câini și pisici. Mulți stăpâni nu știu că sunt otravă pentru animalele lor

Ai sau nu voie să circuli în tren cu animalele de companie? Anunțul CFR despre patrupede

Animalele de companie ne înfrumusețează viața. Le-am lua cu noi oriunde mergem, dacă s-ar putea, însă acest lucru este dificil. De multe ori, cei care au vrut să-și transporte animalele de companie cu CFR Călători s-au întrebat dacă au voie sau nu să facă acest lucru. Pentru a nu mai exista neclarități, compania le-a răspuns proprietarilor și le-a explicat și care sunt excepțiile de la reguli.

Citește și: Produsele complet interzise pentru câini și pisici. Mulți stăpâni nu știu că sunt otravă pentru animalele lor

Au sau nu voie animalele de companie în trenuri

În mod normal, este interzis ca în tren să fie transportate animale, păsări, reptile sau insecte vii. Pe de altă parte, unele mamifere fac excepție, însă pot fi transportate doar în vagoanele de la clasa a doua și doar dacă niciun călător nu are nimic de obiectat.

Potrivit datelor comunicate de CFR Călători, pot fi transportate cu trenul următoarele animale de companie: câinii de talie mică, pisicile și animalele mici, ținute în brațe, păsări mici în colivii. De asemenea, câinii care au botniță și sunt ţinuţi în lesă pe podeaua vagonului, în compartiment.

„Dacă ceilalți călători obiectează, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al animalului de companie (câine, pisică) împreună cu acesta, în alte compartimente sau la capătul culoarului. În cazuri deosebite și bine justificate, personalul de tren poate interzice călătoria cu aceste animale. Călătorul, proprietar al animalului de companie, este obligat să menţină curăţenia pe toată durata călătoriei, având asupra sa materiale de igienizare, în caz contrar va fi tratat conform reglementărilor legale în vigoare”, a transmis compania feroviară.

Pentru câinii de talie mică, pisicile și animalele mici ținute în brațe, precum și pentru păsările mici în colivii nu este percepută o taxă. Pe de altă parte, pentru un câine de talie medie sau mare, trebuie plătit un bilet care costă cât jumătate dintr-un bilet CFR Călători la clasa a doua. În situația în care nu aveți bilet pentru câine, veți plăti prețul unui bilet la preț întreg.

Reprezentanții CFR Călători au precizat că este strict interzis accesul câinilor periculoşi în trenurile de călători, categorie din care fac parte câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.

Rasele de câini American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso pot urca în tren doar dacă poartă botniță, au carnet de sănătate și sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu și să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Citește și: Animalele de companie vor avea acces în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!