Faptul că petrecem foarte mult timp online, nu ne-a făcut sub nici o formă mai maturi vizavi de modul în care ne protejăm cele 2-3 conturi de email, profilul de Facebook şi Twitter, Dropbox, PayPal şi multe alte servicii pe care le accesăm în mod regulat.
Cei mai mulţi dintre noi folosim o parolă identică pentru a le proteja pe toate şi, mai mult decât atât, veţi rămâne surprinşi cât de previzibilă este respectiva parola. Ca fapt divers, dacă nu era evident, această practică de vă proteja într-un mod eronat conturile online, este foarte periculoasă. Cum nu v-aţi dori niciodată ca cineva să vă acceseze contul bancar, dacă v-aţi introdus vreodată datele de card pe internet, este la fel de important ca cineva să nu vă acceseze adresa de email. Nu de alta, dar din adresa voastră de email sunt doar câţiva paşi până la PayPal sau contul vostru de MyVodafone cu ajutorul căruia cineva poate plăti o factură unei persoane străine.
Pentru că riscurile sunt din ce în ce mai mari când vine vorba de folosirea unei parole slabe, în urmă cu ceva timp am creat un tutorial pe care îl puteţi urma pentru a vă genera o parolă complicată pe care să o ţineţi minte cu uşurinţă. De asemenea, mai jos vom enumera o listă cu parole de evitat în 2015. Acestea sunt desprinse din toate atacurile cibernetice de anul trecut care, printre altele, sau materializat în publicarea online a unui amalgam de parole. În paranteze veţi putea vedea evoluţia poziţiei în top a respectivei parole faţă de 2013.
1. 123456 (locul 1 2013)
2. password (locul 2 in 2013)
3. 12345 (în urcare 17 locuri)
4. 12345678 (în coborâre un loc)
5. qwerty (În coborâre un loc)