Atenţie unde îţi speli mașina! Români aleg să își spele autoturismul în locuri publice, economisind zeci de lei pe care i-ar fi cheltuit la spălătoriile auto. Deși procedeul este rentabil din punct de vedere financiar, legislația îl consideră contravenție, conform unei hotărâri din 2010 a Consiliului General al Municipiului București. Cei care vor să reducă costurile cu această operațiune trebuie să știe că, dacă își curăță sau își spală mașina pe domeniul public riscă, în funcție de zonă sau localitate, amenzi ce pot ajunge la o mie de lei.
Astfel, la articolul 27 din capitolul VIII al acestui act este stipulat faptul că persoanelor fizice și juridice le este interzisă „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi, etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor şi teraselor, de la cişmelele imobilelor, precum şi a celor rezultate din spălatul maşinilor de orice tip”. Încălcarea acestei prevederi constituie contravenție, iar legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice şi de 300 – 1.000 de lei pentru persoanele juridice, scrie Auto Bild.
Citeşte şi: Greşeala banală făcută de foarte mulţi şoferi. Amenda ajunge pana la 5.800 de lei
În Germania, legile sunt şi mai drastice. Nu există o reglementare uniformă, aceasta diferă de la land la land, scrie Ziarul Românesc. În unele regiuni, chiar și ziua săptămânii trebuie luată în considerare. În unele landuri federale precum Saxonia Inferioară, Renania-Palatinat sau Berlin, spălatul maşinii în zilele de duminică și de sărbătorile legale este în general interzis. Interdicşia include spălarea motorului sau utilizarea agenților de curățare chimici. Există excepții pentru o curățare mai simplă, cum ar fi curățarea geamurilor cu apă curată. De asemenea, este permisă utilizarea unui aspirator pentru a curăța interiorul.
Citeşte şi: Amendă de 3.000 lei pentru şoferii care au acest dispozitiv în maşină. Se confiscă pe loc!
Amenzile încep de la 25 de euro şi ajung la 500 de euro. Oraşul Bremen este lider în ceea ce privește eventualele amenzi. În cazuri extreme, în care prin spălarea mașinii în apele subterane sunt introduse substanțe toxice sau care poluează, amenzile pot ajunge până la 100.000 de euro!