COD GALBEN. Între orele 11:05 şi 14:00 local în judeţul Vâlcea, inclusiv zona municipiilor Rm. Vâlcea, Drăgăşani, local în nordul judeţului Gorj şi drumurile naţionale şi europene aferente, se va semnala ceaţă ce determină vizibilitate scăzută local sub 200 m şi izolat sub 50 m.
Între orele 11:00 şi 14:00 local în județul Galați se vor semnala depuneri de polei.
PROGNOZA METEO. VINERI in nord-vestul tarii va fi destul soare, insa in restul teritoriului norii predomina, iar in sud si est acopera cerul in intregime. Asteptam precipitatii in toata jumatatea de sud a tarii, dar numai izolat in rest. În general va ploua şi va burniţa, iar în Moldova şi la munte va fi lapovita şi, trecător, vor cădea ninsori.
VREMEA ÎN BUCUREŞTI. VINERI se mentine închisă şi rece, trecator vor fi burniţe sau ploi slabe si, mai ales in orele diminetii, vor fi conditii de producere a poleiului. Dar nici spre pranz nu este exclus sa se formeze, caci maxima zilei va fi de aproximativ 1 grad, deci tot in jurul limitei de inghet.
PROGNOZA METEO. Vreme la EXTREME la sfârşit de săptămână. Vezi unde vor fi 12 grade
Angajaţii de la drumuri se află, în aceste ore, pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi din judeţele Galaţi, Ialomiţa şi Cluj pentru a împrăştia preventiv materiale antiderapante, în condiţiile în care meteorologii au prognozat în aceste zone depuneri de polei, a anunţat, vineri, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/.
„În urma datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie care prognozează pentru judeţul Galaţi, pe drumurile naţionale şi europene, depuneri de polei în intervalul orar 8,00 – 11,00, pe drumurile naţionale şi europene, CNADNR SA acţionează preventiv, împrăştiind materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care există riscul formării lunecuşului şi poleiului. Atenţionăm participanţii la traficul rutier asupra faptului că, din cauza ploilor abundente şi a temperaturilor scăzute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăştiate pe partea carosabilă a drumurilor naţionale şi a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede”, se arată într-un comunicat al CNADR.
De asemenea, împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii pe suprafaţa părţii carosabile se acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante (sare, nisip, CaCl2, alte produse chimice cu efecte de degivrare), conform normelor în vigoare.
În plus, în tot acest interval se derulează monitorizarea modului în care îşi desfăşoară activitatea firmele angajate de CNADNR pentru întreţinerea pe timp de iarnă a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.
În acest context, CNADNR SA recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă.