Atenţionare pentru români: Când plecaţi în vacanţă, verificaţi dacă agenţia de turism este asigurată

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis, luni, o nouă atenţionare către consumatorul român de asigurări, cea de-a treia de la începutul lunii august, destinată de data aceasta românilor care pleacă în vacanţă în străinătate. ASF atenţionează românii care cumpără pachete turistice peste hotare să verifice dacă agenţia de turism are încheiată o poliţă de asigurare şi care este compania de asigurare.
Alina Costache
10 aug. 2015, 10:26
Atenţionare pentru români: Când plecaţi în vacanţă, verificaţi dacă agenţia de turism este asigurată

„Recomandăm consumatorilor să ACORDE O ATENȚIE DEOSEBITĂ PRECIZĂRILOR OBLIGATORII din contractul de comercializare a pachetului de servicii încheiat de agenția de turism cu turiștii (Ordinul nr. 235/2001 emis de Ministerul Turismului), indiferent de modul de prezentare al acestuia (catalog, pliant, alt înscris) cu privire la faptul că turistul este asigurat pentru insolvabilitatea sau falimentul agenției, precum și termenele și condițiile în care turistul poate solicita plata despăgubirilor”, se spune în atenţionarea emisă luni, 10 august, de ASF, potrivit economica.net.

Asigurarea vizează riscul de neplată pe care îl prezintă agenţia de turism faţă de turişti, cauzat de neexecutarea integrală sau parţială a contractelor de comercializare a pachetului de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei, respectiv atunci când agenţia nu achiză debitul în termen de 15 zile calendaristice de la primirea de la turist a documentelor justificative sau dacă întrerupe în mod unilateral acordarea serviciilor.

Ce sfaturi are ASF pentru turiştii români care pleacă în străinătate:

„În cazul nefast al insolvabilității sau falimentului agenției de turism de la care ați achiziționat un pachet turistic, VĂ SFĂTUIM:

– să vă adresați agenției de turism, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 15 zile de la data încheierii derulării pachetului de servicii turistice sau de la data repatrierii

– să anunțați asiguratorul prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 5 zile de la data confirmării adresate agenției, cu privire la rambursarea sumelor achitate și/sau cheltuielilor de repatriere

– dacă în termen de 10 zile nu ați primit de la agenția de turism rambursarea sumelor cuvenite, puteți transmite asiguratorului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, o cerere de despăgubire însoțită de: copii ale documentelor justificative (contractual de comercializare a pachetului de servicii turistice, confirmările de primire, documente de plată sau documentele de transport și cazare). Despăgubirea nu poate depăși suma achitată de turist în contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice și va fi plătită în termen de 30 de zile de la data primirii de către asigurator a documentelor justificative de la turist.

ASF a mai publicat, de la începutul lunii august, două atenţionări vizând poliţele de asigurări încheiate în România.

Prima, publicată în 3 august, sfătuieşte românii ca, atunci când încheie o poliţă de asigurări de viaţă, să acorde atenţie sporită la citirea contractului și a caracteristicilor acestui tip de produs.

Pe 5 august, ASF a atenţionat consumatorii de poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), după cum urmează:

„La cumpărarea unei polițe de asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA), acordați o atenție sporită la citirea datelor completate în poliță, înțelegerea caracteristicilor acestui tip de produs și VERIFICAȚI:
• dacă societatea care eliberează aceste poliţe (direct sau prin intermediul brokerilor) are dreptul de a practica pe teritoriul României asigurarea obligatorie RCA. Aceasta se poate verifica pe site-ul A.S.F. în secțiunea Consumatori/ Asigurări sau pe link-ul http://www.asfromania.ro/…/consumatori-asig…/asigurrari-auto.
• dacă brokerul care vă vinde această poliță are autorizație validă din partea ASF (www.asfromania.ro – secțiunea Supraveghere/Registrul intermediarilor în asigurări sau Asigurători și intermediari).
• dacă vigneta RCA are aceeaşi serie şi acelaşi număr ca şi poliţa. 
• corectitudinea completării rubricilor existente în poliţă şi documentul Carte Verde, respectiv informaţiile despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, prima de asigurare, clasa bonus-malus, datele tehnice ale vehiculului (numărul de înmatriculare/înregistrare, numărul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia, precum şi statele în care documentul Carte Verde are valabilitate”, scrie economica.net

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Informația pe care trebuie să o știe toți românii care au contract cu PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica. Care sunt condițiile în care pot rămâne fără curent electric sau gaze
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Zelenski cere garanții de securitate din partea SUA pentru pacea în Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin