Grasimile „bune” sunt grasimile nesaturate, grasimile de natura vegetala sau grasimea de peste.
Daca ne referim la grasimile vegetale, atunci este bine sa consumam ulei de floarea soarelui sau ulei de masline. De multe ori consumul de ulei este in exces, crezand ca facem un lucru bun. Nu ar trebui sa consumam mai mult de o lingura de ulei”.
„Este o mare eroare sa scoti grasimile din alimentatie. In disperarea tinerelor de a avea o silueta uneori nu tocmai sanatoasa renunta la orice fel de grasimi. Fara acesti acizi grasi esentiali pielea noastra nu poate fi una stralucitoare, nu poate fi una cu un aspect tineresc. Fara grasimi, parul nu poate fi cu vitalitate, frumos, unghiile nu pot fi sanatoase. Presoanele care isi scot din dieta grasimile sanatoase isi risca sanatatea si frumusetea”, spune Gheorghe Mencinicopschi.
Expertul in nutritie spune ca grasimile „bune” se gasesc atat in alimentele de origine vegetala (uleiul de in presat la rece, uleiul de canepa –sunt sursele cele mai bune de acizi grasi omega 3), dar si in carnuri (peste) sau oua.
Grasimile care nu sunt bune sunt grasimile saturate de origine animala, deci tot ce inseamna slanina, carne grasa, cascaval, branza topita.
Recent, a fost publicat un studiu potrivit caruia nici macar grasimea pura nu este asa de rea.
„Grasimea pura nu este atat de rea pentru noi, ci grasimile procesate sunt rele”, spune nutritionistul Zoe Harcombe. ” De ce avem aceasta idee, si anume „carnea este plina de grasimi saturate”? Intr-un cotlet de porc de 100g, exista 2,3g grasimi nesaturate si 1,5 g grasimi saturate.
„Grasimea este esentiala pentru fiecare celula din organism. In Marea Britanie, conform unui studiu efectuat in 2008 asupra comportamentului alimentar in familie, oamenii au un deficit de vitamine A, D si E, vitamine responsabile pentru o vedere buna, pentru sanatatea oaselor, pentru sanatatea mentala, cancer, circulatia sanguina, deci in concluzie pentru o inima sanatoasa. Aceasta si pentru ca evita grasimile. Asadar, trebuie sa mancam grasime naturala pentru a avea parte de aceste vitamine esentiale pentru organism” adauga specialistul.
Sursa: perfecte.ro