Unul dintre cei care vede adevarata fata a Romaniei este jurnalistul Dan Bilefsky de la The New York Times si International Herald Tribune, care, intr-un interviu acordat Ziare.com, a declarat ca „zilele in care oamenii vedeau Romania drept o tara a cainilor vagabonzi si a derbedeilor de pe strazi s-au incheiat”. Bilefsky sustine ca „oricine viziteaza Bucurestiul va descoperi un oras cosmopolit, cu o clasa profesionala talentata, restaurante de clasa mondiala si cultura din abundenta”.
O alta abordare nuantata si orientata pozitiv spre Romania vine din partea Deutsche Welle, carea laudat decizia premierului Victor Ponta de a solicita in mod oficial Comisiei de la Venetia opinia cu privire la procesul de revizuire a Constitutiei. Publicatia germana subliniaza ca „situatia din Ungaria si cea din Romania nu seamana deloc, in ciuda persistentei cu care continua sa fie evocata.” De asemenea, cei de la Deutche Welle considera ca „daca legiuitorul roman primeste girul Comisiei de la Venetia, atunci Romania va putea recastiga mai usor increderea internationala.”
Nu in ultimul rand, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin a avut o atitudine extrem de pozitiva la adresa Romaniei, laudand modul in care s-a prezentat delegatia romana la Salonul de Carte de la Paris si sanctionand absenta unor scriitori recunoscuti. Philippe Gustin a tinut sa precizeze ca „invitatia pentru acesti autori a venit din partea Frantei”, considerand ca „absentii gresesc intotdeauna”. Ambasadorul francez a subliniat ca „standul Romaniei de la Salonul de Carte este unul care e la inaltimea evenimentului.”