„Atitudinea R”, campanie de educaţie ecologică în şcoli, lansată de Ministerul Mediului

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, a lansat joi 28 martie 2013, în parteneriat cu Romprest și Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, programul pilot al campaniei de informare intitulată ATITUDINEA R.
Cristina Dinu
28 mart. 2013, 15:03

ATITUDINEA R are ca scop conştientizarea şi informarea participanţilor (copii, cadre didactice, părinţi) asupra importanţei pre-colectării selective şi formarea unui comportanmet eco-civic faţă de mediul înconjurător. În cadrul proiectului vor fi efectuate şi implementate periodic programe de pre-colectare selectivă, prin organizarea unor competiţii între şcoli. Proiectul pilot ATITUDINEA R va fi implementat în 8 şcoli din Sectroul 1, în perioada martie – iunie 2013 și peste 2.000 de elevi din clasele a III-a şi a IV-a vor participa activ la aceste acțiuni.

„Aceste acțiuni de conștientizare a problemei gestionării deșeurilor sunt salutare și vreau să subliniez importanța lor pe termen lung pentru ca țara noastră să poată oferi generațiilor viitoare un mediu curat, sănătos și civilizat. Politica națională privind deşeurile este integrată parţial în deciziile economice, ceea ce are ca efect, în unele cazuri, supra-utilizarea resurselor. Pe termen lung se impune schimbarea abordării managementului deșeurilor pentru a putea sprijini eficient dezvoltarea economiei verzi. Aceste aspecte sunt abordate în noua Strategie Naţională de Gestionare a Deşeurilor (SNGD), promovată de către Ministerul Mediului şi Schimbarilor Climatice, certificând astfel alinierea României la conceptele şi tendinţele de la nivelul Europei”, a afirmat Elena Dumitru, Secretar de Stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice.

ATITUDINEA R îşi propune să înveţe copii, într-o manieră originală, ce înseamnă pre-colectarea selectivă a deşeurilor şi de ce este important să dezvolte acest timp de comportament. La rândul lor, copii vor deveni comunicatori către adulţi, sensibilizându-i şi generând o schimbare atitudinală faţă de importanţa colectării pre-selective a deşeurilor.

„De-a lungul timpului, compania, dintre care menţionez autorităţi locale, autorităţi centrale, instituţii de învăţământ etc., s-a implicat Romprest, alături de partenerii tradiţionali activ în diverse acţiuni de responsabilitate socială. Considerăm că este datoria noastră civică să ne implicăm activ în protejarea mediului înconjurător care, în final, înseamnă un mediu de dezvoltare sănătos pentru tânăra generaţie. Trebuie subliniat că efortul Romprest nu ar fi fost suficient fără sprijinul autorităţilor locale, centrale şi guvernamentale care nu numai că s-au alăturat demersului nostru, dar au contribuit la reuşita acestui proiect”, a declarat Elena Barabancea, Director Direcţia Management Romprest.

Însuşirea comportamentului eco-civic al elevilor va fi testat printr-o competiţie între şcolile participante. Astfel, fiecare şcoală, clasă sau copil participant la campanie poate fi câştigător. Şcolile participante se pot înscrie la cele trei concursuri din cadrul campaniei: „Crează-ţi propria piesă de teatru din deşeuri reciclabile”, „Şcoala eco” şi „Eco Paparazzo”, care vor fi premiate de Romprest in cadrul unei gale care va avea loc în iunie. Concursurile sunt jurizate de Romprest conform Regulamentului campaniei, ce va fi afisat pe site-ul Romprest: www.romprest.ro.

Concursul „Crează-ţi propria piesă de teatru din deşeuri reciclabile” se adresează claselor din şcolile participante la proiect. Astfel, fiecare clasă îşi va pregăti o piesă de teatru pe teme eco sau o defilare de modă, folosind materiale reciclabile. Concursul se va desfăşura de la data lansării proiectului, până la sfârşitul lunii mai. Câştigătorii fiind premiaţi în cadrul galei de încheiere din iunie. „Şcoala eco” este concursul de pre-colectare selectivă a deşeurilor reciclabile (Hârtie & Carton şi Pet & Metal) între toate şcolile înscrise în proiect. Concursul se va desfăşura de la lansarea galei, 28 martie, până la sfârşitul lunii mai, când vor fi cuantificate cantităţile. Câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul galei de încheiere din luna iunie.

Concursul „Eco Paparazzo” este adresat copiilor participanţi la proiect prin care toţi elevii implicaţi în campanie vor surprinde în imagini acţiuni de curăţenie sau de pre-colectare selectivă a deşeurilor reciclabile sau dinpotrivă, acţiuni prin care este poluat mediul. Instantaneele vor fi transmise pe adresa de mail [email protected], şi vor fi premiate lunar.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se construiește un TGV românesc. Trenuri rapide, cu 200 km/h
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Exclusiv! Ioana Tufaru, prinsă că bea alcool și fumează în timp ce este gravidă! VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai