Doggerland, o zonă imensă de uscat, ce se întindea din Scoţia până în Danemarca, a fost uşor înghiţită de ape între anii 18.000 î.Hr. şi 5.500 î.Hr.
Scafandrii de la nişte companii petroliere au găsit rămăşiţele acestei lumi, iar o echipă de climatologi, arheologi şi geofizicieni a reuşit să cartografieze zona, folosind informaţiile scafandrilor.
Cercetarea sugerează că această lume ar fi fost locuită de zeci de mii de oameni şi că ar fi fost lovită de un tsunami devastator. Valul gigantic a fost, însă, doar o parte din procesul care a scufundat zona, pe parcursul a mii de ani.
„Doggerland a fost inima Europei, până când nivelul apelor a crescut, a scufundat zona, iar Marea Britanie a căpătat forma din ziua de azi„, explică dr. Richard Bates, de la departamentul de ştiinţe ale pământului de la Universitatea St. Andrews.
„Am putut să realizăm un model pentru flora şi fauna de acolo, pentru oamenii antici care au trăit acolo şi începem să înţelegem o parte din evenimentele dramatice care au schimbat terenul, inclusiv creşterea nivelului apelor şi un tsunami”, mai spune Bates.
Doggerland avea dealuri şi văi, mlaştini imense, râuri şi lacuri. Când nivelul apelor a început să se ridice, zona a devenit un arhipelag izolat, cu insule joase, iar, în cele din urmă, a dispărut.
Cercetarea este o colaborarea între St. Andrews şi Universităţile Aberdeen, Birmingham, Dundee şi Wales Trinity St. David.