Acum, cel mai bun model computerizat realizat până în prezent, sugerează că acel tsunami a şters de pe faţa Pământului locuitorii unei zone cunoscute drept Doggerland, aflată lângă Marea Britanie.
Folosind modele computerizate şi paleobatimetria – studiul terenurilor subacvatice folosind istoria, experţii de la Imperial College London descriu cât de catastrofal a fost tsunamiul.
Astfel, valul gigantic creat în Storegga Slide a avut loc când o bucată de teren de 290 de kilometri lungime a căzut în Marea Nordului, în urmă cu 8.200 de ani. Alunecarea de teren a creat un val imens, ce a călătorit prin Marea Norvegiei în doar câteva ore. După 15 ore, valul ar fi ajuns în Belgia şi Olanda. Dr. Jon Hill, unul din autorii studiului, spune că ar fi fost la fel de catastrofal precum tsunamiul din 2011, din Japonia.
Valurile din Doggerland ar fi avut circa 5 metri înălţime, însă, faţă de cei 10 metri cât au avut cele din Japonia. „Dacă pui un val de cinci metri înălţime în Doggerland, zona va fi complet distrusă”, mai spus dr. Hill.
Dovezile arheologice din această zonă sunt extrem de puţine, în momentul de faţă, aşa că experţii se bazează în principal pe descoperirile făcute de pescari. Toate acestea arată, însă, că zona era locuită. Cercetătorii spun că nu se cunosc exact dimensiunile Doggerlandului, întrucât este o zonă inaccesibilă. Descrisă drept „Atlantida Marii Britanii”, se află acum sub ape des frecventate de vapoare, în ape întunecoase.
Dr. Hill spune că aflând mai multe informaţii despre tsunamiurile de acest fel vom putea să ştim la ce să ne aşteptăm în viitor. Deşi un astfel de eveniment nu va avea loc în viitorul apropiat, trebuie să ne pregătim pentru orice, ne mai spun experţii.