Atmosferă de Crăciun înainte de Paşti. Ninge ca-n poveşti la Harghita

Imagini ca în toiul iernii în Harghita. Ninge viscolit în tot județul și se circulă în condiții de iarnă.
Filip Stan
28 apr. 2021, 10:19
Atmosferă de Crăciun înainte de Paşti. Ninge ca-n poveşti la Harghita

Atmosferă de Crăciun înainte de Paşti. Iarna s-a întors în România, chiar în mijlocul primăverii. Ninge ca-n povești iar drumarii au acționat cu greu pentru deszăpezirea drumurilor.

Cu toate că este aprilie, se pare că iarna nu vrea să-i facă loc primăverii. În mai multe zone din România a nins, iar drumarii au acționat cu greu pentru a deszăpezi drumurile și a asigura un trafic sigur.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov (DRDP) avertizează şoferii că ninge abundent în mai multe zone din judeţele Covasna şi Harghita, în special în Pasul Oituz aflat la limita cu judeţul Bacău, şi le recomandă şoferilor să îşi echipeze maşinile cu cauciucuri de iarnă dacă circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă.

„În acest moment ninge abundent în nord-estul judeţului Covasna, pe DN11, zona Pasul Oituz, şi DN2D, la limita cu judeţul Vrancea. De asemenea, s-a depus un strat nou de zăpadă în mai multe zone din judeţul Harghita, mai ales în zonele înalte din nordul judeţului”, precizează DRDP Braşov.

Potrivit sursei citate, echipajele de intervenţie acţionează cu utilaje de deszăpezire pe toate sectoarele de drum afectate de ninsoare, în cursul nopţii de mar’i spre miercuri intervenindu-se cu patru utilaje care au răspândit 14 tone de sare, respectiv opt tone sare pe DN13B în judeţul Harghita şi ;ase tone sare pe DN11 şi DN2D în judeţul Covasna.

Reprezentanţii DRDP precizează, totodată că pe DN13B, între km 10+000-32+000 Praid- Borzont din judeţul Harghita, carosabilul este acoperit cu zăpada frământată de 1-2 cm, în timp ce pe celelalte drumuri din regiune se circulă pe carosabil ud.

„Ninge în judeţul Harghita, lapoviţă şi ninsoare la Bâlea, în judeţul Sibiu, ninge în zona Oituz din judeţul Covasna, precum şi pe DN2D Târgu Secuiesc-Ojdula tot din judeţul Covasna (…) Vă rugăm să nu circulaţi în aceste zone dacă aţi apucat să vă schimbaţi cauciucurile de iarnă şi să adaptaţi viteza la condiţiile de drum”, recomandă reprezentanţii DRDP Braşov.

Rezerva de umiditate la grâu şi porumb se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 28 aprilie – 4 mai 2021, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Crişana, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei”, menţionează ANM.

De asemenea, în stratul 0-20 cm, în cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apă al solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate zonele de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în vestul Crişanei, izolat nord-estul şi nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Potrivit sursei citate, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţelor şi uşor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi bună la speciile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.

„Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă îşi vor definitiva faza de apariţie a frunzei a treia (90-100%), continuându-se înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%). Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) şi înflorire”, se arată în analiza ANM.

Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, legarea rodului şi înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea. În aproape toate podgoriile, la viţa-de-vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire. La sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, răsărirea şi încolţirea, extinzându-se totodată lucrările de semănat/plantat.

De asemenea, culturile de prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate în epoca optimă se vor afla la germinare şi răsărire, continuându-se lucrările de semănat. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc) se vor desfăşura în bune condiţii.

PROGNOZA DE PAŞTE 2021. Val de praf saharian în weekend şi furtuni violente
Din punct de vedere meteorologic, pe ansamblu, vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toate zonele agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5 şi 14 grade Celsius în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale şi 7 şi 23 grade spre sfârşitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8 şi 28 de grade Celsius pe întreg teritoriul, iar cea minimă va oscila între 1 şi 17 grade, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 10 şi 23 de grade Celsius, favorabilă atât pentru parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire) la culturile semănate până în prezent, cât şi pentru continuarea însămânţărilor de primăvară.

„Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă în majoritatea regiunilor, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, susţin meteorologii ANM.

Prognoza meteo în luna mai. Vreme mai rece decât normalul perioadei şi precipitaţii de Paşte, apoi temperaturile cresc

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!