Cireşele de mai, scoase la vânzare pe marginea drumului şi în pieşţe. De exemplu, pe marginea drumului județean DJ 102, care străbate comuna Păulești, au apărut localnicii cu primele cireșe culese din propriile livezi.
Cunoscute drept ”cireșele de mai”, fructele se vând la prețuri cuprinse între 25 și 30 de lei kg, la jumătate față de cele de import din supermarketuri și unele piețe din Ploiești.
Producția de cireșe din acest sezon se anunță a fi una promițătoare pentru că, spre deosebire de anii trecuți, vremea a fost una prielnică pentru aceste fructe.
Cireșe de mai, scoase la vânzare la un preț fenomenal! Producătorul cere o sumă infimă pe kilogram, față de prețurile din piețele din București sau Cluj
Comuna Păulești este cunoscută în Prahova pentru livezile de cireși înființate de localnici cu mulți ani în urmă, aceasta fiind o tradiție de familie. Așa se face că puține sunt gospodăriile din această comună unde nu crește măcar un cireș.
Astfel, în fiecare primăvară, localnicii, în special cei care provin din rândul pensionarilor, își rotunjesc veniturile din vânzarea fructelor delicioase, în funcție de producția obținută, scrie observatorulph.ro.
Anual, Primăria Păulești organizează și un festival al cireșelor la care participă numeroși localnici și nu numai.
Primele cireșe s-au copt în Alba Iulia, după săptămâni de soare și căldură, în special primele două săptămâni de la începutul lunii aprilie. Mai mult decât atât, acestea au apărut și în piață, prețul unui kilogram fiind de 40-50 de lei.
Vremea însorită și căldură din ultimele săpămâni a ajutat cireșele să se coacă mult mai repede în acest an. De regulă, în alți ani, cireșele erau făcute doar în luna iunie, însă în 2024 datorită vremii prielnice, cireșele s-au copt mult mai rapid. În unii pomi din Alba Iulia deja cireșele sunt gata de mâncat.
Cireșele au apărut deja spre vânzare și în piața din Alba Iulia. Spre exemplu, un comerciant din Micești vinde kilogramul cu 40 de lei, caserola de 500 de grame costând 20 de lei. Aceste cireșe provin dintr-un cireș de 10 ani.
Un alt comerciant din piața din Alba Iulia vinde cireșe aduse din export, mai exact din Grecia, având un preț de 50 de lei per kilogram.
În ultimii ani cireșele au avut niște prețuri foarte mari, fiind aproape considerate produse de „lux.” Prețul lor exorbitant se datorează în mare parte sezonului scurt în care acestea pot să fie comercializate. Vremea bună din acest an a făcut ca cireșele să se coacă mai repede ca în alți ani.