În primăvara anului curent, în urmă cu numai două luni, un pepene era greu accesibil publicului larg. Pentru un pepene de import, bucata ajungea la câțiva zeci de lei, până la 80 de lei chiar. Astfel, în cazul unui buget modest, de criză, achiziționarea acestui fruct era aproape imposibilă. Acum, în plină vară, aproape orice român își permite să cumpere măcar un pepene.
La mijlocul verii, un pepene românesc se vinde cu 5 lei kilogramul. În piețe, comercianții au expus pepeni de toate mărimile, de la pepeni de 5-6 kilograme, până la pepeni imenși, ce depășesc 10 kg, de care ai nevoie de ceva efort pentru a-i pune pe masa de acasă.
De asemenea, aproape toate fructele și legumele s-au ieftinit. Printre ele, roșiile. Dacă în primăvară un kilogram de roșii costa ajungea chiar la 30-40 de lei, acum se poate achiziționa un kilogram de roșii românești, cărnoase și aromate cu 6 sau 7 lei. În Piața Veteranilor de exemplu, în cartierul Militari din București, roșiile de dimensiune medie costă 9-10 lei/kilogram. Cele mai „babane” costă 11-12 lei, iar roșiile mai micuțe 6-7 lei/kilogram.
Guvernul Marcel Ciolacu pregătește o ordonanță pentru scăderea prețurilor la alimentele din magazine.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi că PNL susține ca românii să beneficieze de prețuri mai mici la alimentele de bază, în această perioadă dificilă atât pentru România, cât și pentru întreaga regiune.
„Am discutat cu miniştrii şi secretarii de stat liberali proiectele pe care PNL le va sprijini în cadrul şedinţei de guvern de săptămâna aceasta. Susţinem ca românii să beneficieze de preţuri mai mici la alimentele de bază, în această perioadă dificilă atât pentru România, cât şi pentru întreaga regiune. În acelaşi timp, trebuie să fim siguri că piaţa este pregătită să reacţioneze pozitiv la asemenea proiecte pilot. PNL consideră că, pe termen lung, soluţia este sprijinul producătorilor şi procesatorilor români, pentru ca aceştia să îşi permită să aplice preţuri mai mici.
În acest context, am cerut specialiștilor partidului, inclusiv miniștrilor cu rol avizator, să urmărească acest proiect promovat de ministrul Agriculturii pentru o perioadă de trei luni și să se asigure că acesta a fost discutat în detaliu cu toți actorii de pe lanț. De asemenea, trebuie să vedem exact ce nu a mers în alte țări care au aplicat scheme similare, pentru a optimiza procesul de implementare”, a declarat Nicolae Ciucă.