Alegeri parlamentare 2020. Constantin-Florin Mituleţu-Buică susţine că sunt circa 14.000 de plicuri cu voturi prin corespondenţă care nu au ajuns înapoi la autorităţile române pentru a fi luate în calcul.
Cauza poate fi legată de problemele cu serviciile poştale din alte ţări, afectate de pandemie: fie nu au ajuns la votanţi în primă instanţă, fie nu au ajuns înapoi în termen util, adică până la ora 24 a zilei de 3 decembrie.
„La Bucureşti nu au ajuns în timp util diferenţa între 35.880 şi 21.600. Aproximativ 14.000 de voturi nu au ajuns în ţară deloc, sau până la data limită. Poşta Română a trimis 35.880 de plicuri în străinătate şi au sosit 21.600.
Diferenţa poate să nu fi ajuns la cetăţeni – o dată, şi a doua oară, aceste plicuri ori să nu fi plecat, ori să fi plecat în termen inutil, ca să spun aşa, pentru că ele trebuiau să ajungă înapoi până la data de 3 decembrie, ora 24:00, la misiunile diplomatice, ori la secţiile de votare organizate pentru votul prin corespondenţă de MAE, sau în ţară. În străinătate vorbim de specificul fiecărui stat, de servicii poştale ale fiecărui stat.
Cetăţenii care nu au primit plicurile, sau le-au întârziat la ajungerea în ţară, se pot prezenta la secţiile de votare organizate în afara ţării astăzi sau mâine. Din condiţii de pandemie, plicurile nu au ajuns la unii dintre cetăţeni, sau nu au reuşit să revină în ţară aceste plicuri“, a declarat Constantin-Florin Mituleţu-Buică pentru Digi24.
„Au plecat plicurile către cei 35.800 şi ceva de cetăţeni care au validat cererile în aplicaţia votstrainatate.ro pentru corespondenţă şi constatăm că s-au întors 21.600 de plicuri, fie la misiunile diplomatice, fie pe cele trei secţii de votare organizate de MAE pentru corespondenţă aflate în ţară”, a mai spus Buică.
Alianţa USR-PLUS a anunţat că primeşte mii de sesizări de la românii din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns la AEP şi cere Guvernului, MAE şi BEC să găsească soluţii pentru ca aceştia să poată vota fizic în secţiile de votare din străinătate.
Citeşte şi: Exit poll alegeri parlamentare 2020. Ce va face Iohannis?