Au apărut primele roșii românești din acest an, dar preţul unui kilogram te face amâni o salată autohtonă poate pentru o degustare la Paşte.
Primele roşii româneşti din acest an ajung la raft în următoarele zile. Acestea au fost obținute în sere încălzite, atent monitorizate. De altfel, produsele au ajuns deja în supermarketurile din România.
”Foarte gustoasă, foarte proaspătă. Este foarte important că noi ducem roșia, în maxim două, trei zile, ajunge în rafturile supermarketurilor”, a spus pentru Kanal D Ștefan Ianțoc, fermier.
Cererea este una mare, însă și prețul este unul pe măsură. Cât costă un kilogram din primele roșii românești din acest an? Familia Ianțoc spune că nu a modificat prețurile, astfel că au rămas aceleași de anul trecut. Prețul final depinde de greutate, dar și de soi. De asemenea, la raft, clienții plătesc mai mult. La prețul producătorului se adaugă și adaosul comercial, drept urmare, roșiile românești sunt mult mai scumpe în magazine.
Care sunt prețurile, deci? 250 de grame de roșii cherry românești costă 11 lei. De cealaltă parte, cele cocktail sunt 14 lei, 500 de grame. Roșia prunișoară în schimb va costa în jur de 8-9 lei, pentru o cantitate de 500 de grame.
”Avem la 250 de grame roșiile cherry la 11 lei, cele cocktail, la 500 de grame, sunt 14 lei. Roșia prunișoară momentan nu a ieșit dar în jur de 8-9 lei la 500 de grame”, a mai completat fermierul.
Deși primele roşii româneşti din acest an au ieșit, cele de la solar vor mai avea de așteptat. Se pare că acestea nu sunt suficient de coapte, însă vor ajunge la raft în câteva săptămâni.
Produsul care se scumpeşte de la 1 aprilie, oamenii deja cumpără baxuri şi fac stocuri
Producătorul local Mircea Tatu din Buzău spune că în trei săptămâni, produsele sale ajung în piață. În ceea ce privește prețul de vânzare, clienții vor avea de scos în jur de 37 de lei pentru un kilogram.
Ca în fiecare an, producătorul care deschide sezonul tomatelor extratimpurii este ferma Serra Ivas unde roșiile sunt obținute în sistem hidroponic. La finalul lunii februarie, producătorul amintit mai sus a livrat primele tomate coapte din anul 2024. Familia Ianțoc se mândrește că în fiecare an este prima care pune pe piață tomate autohtone.