Au apărut primii pepeni de Dăbuleni. Zonele argiloase din Sadova, Bechet sau Dăbuleni sunt renumite pentru tradiția lor în cultivarea pepenilor verzi. Primii producători au început să recolteze mai târziu ca anul trecut, fiindcă sezonul rece s-a prelungit.
„Anul trecut, pe vremea aceasta, era flux puternic. Dar am avut o primăvară rece, a fost și un ultim îngheț și ne-a afectat mult în primăvară. Și eu am avut un pic de suferit, au fost – 6 grade Celsius. I-am mai rărit atunci, cu toate că sunt protejați, un strat de folie, unul de agril.
Eu am 4 hectare, dar puși în mai multe etape. Unii dintre noi producem noi răsadul și unii îl cumpărăm. Se altoiesc, terenul nu mai permite cultivarea an de an pentru că fuzarioza afectează rădăcina și se pune astfel pe un portaltoi de dovlecel, de dovleac. Pepenilor le trebuie secetă și căldură, dar a fost o vreme ploioasă și rece până acum”, a declarat Ionel Negrilă, producător de pepeni și președintele Cooperativei Pepeni și Legume, din comuna Călărași, județul Dolj.
Pepenii de import se vând la prețuri mai mici, iar producătorii autohtoni spun că sunt sufocați de fructele venite din țări precum Turcia sau Grecia.
Anual, peste o mie de hectare de pepeni verzi sunt cultivați pe raza orașului Dăbuleni, însemnând o treime din totalul recoltei din întreg județul Dolj. Producătorii spun că anul acesta prețul este unul destul de mic, 2,5 la en-gros și 5 lei la vânzarea cu amănuntul.