Au apărut testele care îţi spun cât de severă e forma de COVID pe care o ai. Ce arată datele celui mai recent studiu

La factorii de risc cunoscuți pentru apariția formei de COVID sever - vârstă, sex masculin sau oricare altul dintre o serie de afecțiuni subiacente, se pare că un nou studiu demonstrează că niveluri ridicate de virus din salivă poate spune ce formă a virusului o ai.
Mirabela Vasile
15 ian. 2021, 10:54
Au apărut testele care îţi spun cât de severă e forma de COVID pe care o ai. Ce arată datele celui mai recent studiu

Au apărut testele care îţi spun cât de severă e forma de COVID. Se pare că mai multe teste noi caută SARS-CoV-2, coronavirusul pandemic, în salivă, iar noua descoperire găsește o corelație izbitoare între nivelurile ridicate de virus de acolo și internarea ulterioară sau decesul.

Au apărut testele care îţi spun cât de severă e forma de COVID, pe care o ai. Ce arată datele celui mai recent studiu

Dacă rezultatele sunt confirmate, testele de salivă ar putea ajuta medicii să acorde prioritate pacienților aflați în stadiile incipiente ale bolii care ar trebui să primească medicamente care scad nivelul virusului.

„Acest lucru cred că este fabulos”, spune Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care nu a fost implicat în cercetare. Crotty observă că rezultatele demonstrează că nivelurile de virus din salivă reflectă încărcătura virală adânc în plămâni, unde boala macină şi cauzează o mare parte din cazurile severe.

„Aceasta este o perspectivă fundamental valoroasă”, spune Crotty.

Noua descoperire nu este prima care leagă încărcătura de coronavirus a organismului și rezultatul bolii. Mai multe grupuri de cercetare au găsit o corelație între niveluri virale ridicate în pasajele nazale în momentul internării unui pacient al spitalului și severitatea finală a bolii.

În ultimele luni, mai multe grupuri de cercetare au dezvoltat și au primit autorizație de utilizare de urgență de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru teste de detectare a SARS-CoV-2 în salivă.

Cercetătorii Universității Yale au fost printre primii, iar spitalele universității au folosit atât teste de salivă, cât și de tamponare NP. În ambele cazuri, laboratoarele analizează probele utilizând teste cantitative de reacție în lanț cu polimerază cu transcripție inversă, care pot detecta materialul genetic din SARS-CoV-2 și cuantifica numărul de particule virale din fiecare mililitru de probă.

Cercetătorii coordonaţi de Akiko Iwasaki, un imunolog de la Yale, au comparat încărcăturile virale din saliva și tampoanele NP de la 154 de pacienți și 109 de persoane fără virus. Aceștia au împărțit pacienții în grupuri care aveau sarcini virale scăzute, medii și mari, determinate de ambele tipuri de test. Apoi au comparat aceste rezultate cu severitatea simptomelor pe care pacienții le-au dezvoltat mai târziu.

Ei au descoperit că pacienții care au dezvoltat boli severe, au fost spitalizați sau au murit, au avut mai multe șanse de a avea încărcături mari de virus în testele de salivă, dar nu și în tampoanele NP. Sarcina virală atât în salivă cât și în mucusul nazal a scăzut în timp la pacienții care și-au revenit, dar nu și la cei care au murit, scrie sciencemag.org.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: Vom folosi teste antigen, rapide, în școli din februarie
 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Drumul de mare viteză pe care toți șoferii îl așteptau e în impas. Vor mai trece ani de zile până când se va circula pe el
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Electrocasnicele pe care să le scoţi din priză când pleci în vacanţă. Scad facturile considerabil
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prăjitura la borcan. Desertul rapid, fără coacere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună mai 2025 cum nu prea a mai fost, în România. Cum va fi vremea în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Obligatoriu pentru toate gospodăriile. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte