Au apărut testele care îţi spun cât de severă e forma de COVID. Se pare că mai multe teste noi caută SARS-CoV-2, coronavirusul pandemic, în salivă, iar noua descoperire găsește o corelație izbitoare între nivelurile ridicate de virus de acolo și internarea ulterioară sau decesul.
Dacă rezultatele sunt confirmate, testele de salivă ar putea ajuta medicii să acorde prioritate pacienților aflați în stadiile incipiente ale bolii care ar trebui să primească medicamente care scad nivelul virusului.
„Acest lucru cred că este fabulos”, spune Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care nu a fost implicat în cercetare. Crotty observă că rezultatele demonstrează că nivelurile de virus din salivă reflectă încărcătura virală adânc în plămâni, unde boala macină şi cauzează o mare parte din cazurile severe.
„Aceasta este o perspectivă fundamental valoroasă”, spune Crotty.
Noua descoperire nu este prima care leagă încărcătura de coronavirus a organismului și rezultatul bolii. Mai multe grupuri de cercetare au găsit o corelație între niveluri virale ridicate în pasajele nazale în momentul internării unui pacient al spitalului și severitatea finală a bolii.
În ultimele luni, mai multe grupuri de cercetare au dezvoltat și au primit autorizație de utilizare de urgență de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru teste de detectare a SARS-CoV-2 în salivă.
Cercetătorii Universității Yale au fost printre primii, iar spitalele universității au folosit atât teste de salivă, cât și de tamponare NP. În ambele cazuri, laboratoarele analizează probele utilizând teste cantitative de reacție în lanț cu polimerază cu transcripție inversă, care pot detecta materialul genetic din SARS-CoV-2 și cuantifica numărul de particule virale din fiecare mililitru de probă.
Cercetătorii coordonaţi de Akiko Iwasaki, un imunolog de la Yale, au comparat încărcăturile virale din saliva și tampoanele NP de la 154 de pacienți și 109 de persoane fără virus. Aceștia au împărțit pacienții în grupuri care aveau sarcini virale scăzute, medii și mari, determinate de ambele tipuri de test. Apoi au comparat aceste rezultate cu severitatea simptomelor pe care pacienții le-au dezvoltat mai târziu.
Ei au descoperit că pacienții care au dezvoltat boli severe, au fost spitalizați sau au murit, au avut mai multe șanse de a avea încărcături mari de virus în testele de salivă, dar nu și în tampoanele NP. Sarcina virală atât în salivă cât și în mucusul nazal a scăzut în timp la pacienții care și-au revenit, dar nu și la cei care au murit, scrie sciencemag.org.
Citeşte şi: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: Vom folosi teste antigen, rapide, în școli din februarie