Au dreptul la concediu medical salariații care s-au întors din concediul de odihnă? Subiectul care îi neliniștește pe angajații români

Te-ai gândit vreodată dacă îți poți lua concediu de odihnă, după ce tocmai ai ieșit din concediul medical? Ei bine, acesta pare a fi un subiect la care mulți se gândesc, însă nu au prea multe răspunsuri. Rămâi aici și află toate detaliile.
Filip Stan
23 aug. 2024, 21:11
Au dreptul la concediu medical salariații care s-au întors din concediul de odihnă? Subiectul care îi neliniștește pe angajații români

Concediul de odihnă este un drept al angajaților la care aceștia nu pot renunța și de care nu pot fi privați, fiind unul dintre elementele principale care trebuie să se regăsească în mod obligatoriu în contractul individual de muncă.

Te-ar putea interesa și Un român a rămas cu gust amar după ce a ajuns în concediu, în Grecia. Locul în care s-a cazat, un coșmar. ”Să vă trăiască familia, plouă în pat!”

De asemenea, legislația muncii prevede faptul că salariații care s-au întors din concediu medical pot beneficia în continuare de concediul de odihnă.

În același timp, legislația muncii prevede clar că salariații care s-au întors din concediu medical pot beneficia în continuare de concediu de odihnă.

Pentru cei ce nu știu, concediul de odihnă la care are dreptul un salariat, precum și durata minimă a acestuia, sunt reglementate de Legea 53/2003 – Codul Muncii. Art. 144 din Codul muncii prevede următoarele:

  • dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților;
  • dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Tot legislația muncii prevede că durata concediului de odihnă anual nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare, aceasta reprezentând ”durata minimă”, iar durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, în conformitate cu prevederile legale și cu respectarea contractelor colective aplicabile.

În durata concediului de odihnă anual nu intră sărbătorile legale în care nu se lucrează, sau alte zile libere plătite stabilite prin contractul colectiv, conform Citysquar.ro.

Care sunt situațiile neprevăzute despre care trebuie să știi

Pe lângă cele precizate anterior, potrivit Codului muncii, se consideră perioade de activitate prestată și nu se interferează cu perioada concediului de odihnă următoarele:

  • perioadele de incapacitate temporară de muncă (aici intrând, implicit, incapacitatea de muncă ce este cauzată de probleme de sănătate);
  • perioadele aferente concediului de maternitate;
  • concediul paternal;
  • concediul de risc maternal;
  • concediul pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • concediul de îngrijitor;
  • perioada absenței de la locul de muncă, pe o perioadă de cel mult 10 zile/an, în situații neprevăzute precum urgențele familiale cauzate de boli, accidente, ori altele – această perioadă se va recupera, iar modalitatea de recuperare va fi decisă de comun acord de către angajat și angajator.

Pe lângă cele menționate anterior, în cazul în care situația de incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă anual, concediul se va întrerupe, iar angajatul va intra în concediu medical.

Cât despre restul zilelor de concediu de odină, acestea pot fi efectuate după ce s-a terminat perioada de incapacitate temporară de muncă. Deci, când acest lucru nu este posibil, zilele neefectuate pot fi reprogramate.

Mai mult, dacă situația de incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă anual, concediul se va întrerupe, angajatul va intra în concediu medical, iar restul zilelor de concediu de odihnă pot fi efectuate după ce s-a terminat perioada de incapacitate temporară de muncă, iar când acest lucru nu este posibil, zilele de concediu neefectuate pot fi reprogramate.

De altfel, dreptul la concediu de odihnă anual este garantat și ”în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical”.

Te-ar putea interesa și Categoria de angajați care va primi mai multe zile de concediu în 2024. Prevederile noii modificări adoptate de Camera Deputaților

Cu alte cuvinte, perioadele celor două tipuri de concedii, cel de odihnă și cel medical, nu pot interfera astfel încât angajatul să fie privat de dreptul său la concediu anual de odihnă, mai ales având în vedere că obiectul concediului medical nu este odihna, ci tratarea/recuperarea după o afecțiune care provoacă incapacitatea salariatului de a presta activități de muncă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
Playtech.ro
S-a schimbat prognoza pentru minivacanța de 1 Mai. Unde plouă
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Un nou oraș apare în România. Mega-proiect de 2,5 miliarde de euro
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O mamă a murit în urma unei operații de micșorare a stomacului. Rudele femeii cer tragerea la răspundere a celor vinovați
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Știați că, dacă mâncați pipote de pui, nu mai este nevoie să luați…
MediaFlux
Amenzi de până la 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Este complet interzis în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri