Sunt sau nu prea multe zile libere în sitemul educaţional din România? Unii consideră că şcoala a fost, pur şi simplu, făcută ţândări, prin noile schimbări, iar alţii susţin că aceasta este calea spre un învăţământ modern, recalibrat pe necesităţile societăţii moderne.
Vacanțe mai dese cumulate cu zilele libere legale, cu punțile care leagă aceste libere, plus zilele în care se organizează simulările pentru examenele naționale, evaluările decise de inspectorate la nivel județean, săptămânile „Școala altfel” și „Verde” au redus simţitor numărul zilelor petrecute de elevi la şcoală.
Anul şcolar în curs a fost primul în care au existat 5 module de învăţare şi tot atâtea vacanţe.
În plus, la acestea se adaugă şi zilele libere legale.
“Consider că dacă aducem schimbări majore în ceea ce privește structura unui an școlar, trebuie să ținem cont de toți actorii implicați elevi, părinți, profesori și un studiu foarte serios ce aduce plusvaloare, nu să facem doar teste și să constatăm că e mai bine, mai puțin bine sau chiar mai rău. Eu cred că lucrurile astea trebuie studiate și ulterior explicate și implementate. Dar până acum, personal, nu am avut ocazia să văd un astfel de studiu foarte bine structurat și bine întemeiat în ceea ce privește structura unui an școlar”, a precizat George Purcaru, prim-vicepreședinte FSLI
Specialiştii în educație, consultați de Edupedu.ro, susţin că structura anului școlar ar trebui să țină cont de zilele libere de sărbătoare legală. Zilele libere ar trebui contorizate, iar recuperarea ar trebui să fie făcută și în zilele de sâmbătă, dar nu sub formă de ore clasice de școală, ci prin experimente și proiecte inedite.
Experții mai subliniază că o soluție ar fi ca vacanța de vară să fie mai scurtă și școala să înceapă mai devreme. Pentru forma foarte scurtă pe care o are acum perioada de cursuri dintr-un an școlar este „o presiune foarte mare din partea tuturor”, mai puțin a sistemului de educație. Fac presiuni mai ales patronatele din turism și părinții, spun specialiștii.
La 6 ani de la introducerea unui program cu un alt tip de învățare, a apărut în calendarul școlar și Săptămâna Verde, în anul școlar 2022-2023, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, pusă în practică fără niciun studiu sau comentariu de la fostul ministru Sorin Cîmpeanu.