„Este un moment important, pentru că acolo a fost multă suferinţă, multă durere, şi opinia publică nu cunoaşte zona prin care au trecut mulţi compatrioţi, mulţi eroi ai neamului românesc. Era o datorie a mea, ca ministru al Afacerilor Interne (…) să deschid porţile şi românii să vadă prin ce suferinţe au trecut revoluţionarii, toţi cei care au luptat pentru democraţie şi libertate acum 30 de ani”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.
El a anunţat că are în vedere şi transformarea unei părţi a fostului Comitet Central astăzi sediul al MAI, într-un circuit muzeistic.
„Este şi aceasta o variantă la care ne-am gândit, dar evident trebuie să stabilim şi câteva criterii care ţin de obiectivul ministerului cu privire la securitate şi la ceea ce înseamnă un curs programat pentru vizitatori, care în viitor să poată veni să vadă ce-au simţit înaintaşii care s-au jertfit la Revoluţie”, a precizat Vela.
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a vorbit despre reparaţia morală care o reprezintă gestul MAI, care este a doua instituţie după Parchetul General care înfăptuieşte acest lucru. El a fost huiduit, la un moment dat, de o parte dintre cei prezenţi în faţa sediului MAI, moment în care s-a creat o busculadă în jurul acestuia.
La ora 12,08 a fost păstrat un moment de reculegere în Piaţa Revoluţiei pentru cei decedaţi la Revoluţie. La ora 12,09, oră la care Elena şi Nicolae Ceauşescu au decolat cu elicopterul de pe acoperişul MAI, în urmă cu 30 de ani, au fost deschise porţile pentru a vizita clădirea unde a funcţionat CC al PCR până în data de 22 Decembrie 1989.