MNAR anunţă că înscrierile se pot face de luni până vineri, în perioada 22 februarie — 8 aprilie, prin e-mail [email protected], în limita locurilor disponibile.
În spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor), grupurile de elevi vor fi întâmpinate de educatorii muzeali pentru a li se face o scurtă prezentare despre istoria palatului și despre destinația acestor spații, după care își vor continua vizita însoțite de cadrele didactice.
„Se va putea vizita, de asemenea, expoziția Fragmente de memorie — Portrete Regale. Palatul Regal, care reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) și a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale și obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supraviețuitori ai unor vremuri apuse”, precizează comunicatul, potrivit Agerpres.
Galeriile permanente ale muzeului, precum și Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady, expozițiile temporare deschise la sediul central vor fi vizitate fără a beneficia de îndrumarea unui ghid specializat.
În 19 și 20 aprilie, orele 10,00 — 18,00, poate fi vizitat fără a beneficia de îndrumarea unui ghid specializat Muzeul Colecțiilor de Artă. Acesta găzduiește 34 de colecții de obiecte de artă și readuce la viață perioada interbelică, o perioadă în care se conturează și se impun renumite colecții precum cele ale lui Iosif N. Dona, Garabet Avachian, Alexandra și Barbu Slătineanu, Marcu Beza, Beatrice și Hrandt Avakian. Selecția pieselor stă mărturie pentru gustul diferiților colecționari și pentru generozitatea lor, arată MNAR.
Potrivit MNAR, tarifele de vizitare cu reducere pentru elevi sunt: Spațiile istorice: 5 lei (întreg 20 lei); Galeria Națională: 2,5 lei (întreg 10 lei); Galeria de Artă Europeană: 2 lei (întreg 8 lei); Expozițiile temporare: 2,5 lei (întreg 10 lei); Muzeul Zambaccian și Muzeul Pallady: 2 lei (întreg 7 lei); Muzeul Colecțiilor de Artă: 4 lei (întreg 15 lei).
Cadrele didactice însoțitoare beneficiază de gratuitate, iar copiii preșcolari au acces gratuit.
Și Muzeul Național de Istorie a României participă la programul național ”Școala Altfel”, organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în perioada 18 — 22 aprilie.
Potrivit site-ului instituției muzeale, programările pentru vizitele ghidate pot fi făcute începând cu data de 1 martie prin e-mail, trimițând un mesaj la adresa [email protected], sau prin completarea formularului de ghidaj disponibil pe site-ul MNIR.
Programarea este validă doar în urma primirii unui e-mail de confirmare.
Pentru desfășurarea în condiții optime a tururilor ghidate, vor fi realizate maximum 10 ghidaje în fiecare zi, înscrierile urmând a se încheia în momentul completării locurilor disponibile.
MNIR precizează că în această perioadă muzeul va fi deschis în mod excepțional de luni până vineri (18 — 22 aprilie), urmând să fie închis în zilele de sâmbătă și duminică (23 — 24 aprilie). Începând cu data de 27 martie, programul de vizitare a muzeului se va modifica, făcându-se trecerea la programul de vară: 10,00 — 18,00. Vizitele ghidate vor putea fi realizate începând cu ora 10,15, iar ultimul ghidaj se va realiza începând cu ora 16,30.
Vezi: Propuneri de activităţi pentru săptămâna Şcoala Altfel 2016