Primăria Municipiului Bucureşti a organizat, luni, 25 martie, o dezbatere publică pe marginea proiectului de mutare prin demolare a Halei Matache, la care au participat ONG-urile care pledează împotriva demolării monumentului cultural.
„Nu este prima dezbatere la care nu se ajunge la nicio concluzie, fiecare din părţi şi-a păstrat poziţia cu care a venit. Noi am zis că este o soluţie mai raţională să nu se demoleze, să construiască şoseaua pe lângă Hală, ei au spus că trebuie să demoleze că aşa cred ei că este mai bine„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Autorităţile nu au luat în considerare propunerea asociaţiilor de a construi bulevardul ocolind Hala, şi, luni noapte au început lucrările de demolare.
Citeşte şi Nicuşor Dan: Am cerut suspendarea actului prin care Hala Matache va fi strămutată prin demolare
Hala Matache este clădire clasată ca monument istoric şi cultural. Din 2010 clădirea este disputată de către reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentele care susţin reabilitarea ei şi Primăria Capitalei care susţine că monumentul ar trebui mutat din calea Bulevardului Uranus care va uni nordul Bucureştiului cu sudul.
Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat, luni, că în problema Halei Matache şi a administraţiei versus ONG-uri, singurele victime sunt cetăţenii din zonă, care au de suferit din cauza opririi proiectului municipalităţii.
„Se discută în paralel. Administraţia are o poziţie la care nu cedează, iar ONG-urile implicate în acest subiect au poziţie divergentă şi, de fapt, nu prea există dialog, singurele victime fiind cetăţenii din zonă. ONG-ul celor care locuiesc acolo (Asociaţia Pro Matache – n.r.) este la mijloc şi este victimă”, a declarat Gheorghe Pătraşcu, după dezbaterea publică, potrivit Mediafax.
În 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului de resort să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.
Lucrările la Bulevardul Uranus, din cauza cărora Hala Matache este demolată şi mutată „exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”, au început în octombrie 2010. Din cei 12 kilometri prevăzuţi în proiectul pentru bulevardul care are trei benzi pentru maşini şi una pentru tramvai au fost construiţi doar 1,2 kilometri.