Începând cu ziua de 1 aprilie, au intrat în vigoare controversatele buletine electronice. Cu toate acestea, deocamdată, românii nu vor putea pleca acasă cu astfel de buletine. Cei de la MAI anunţă că abia din această zi se emit specimenele ce vor fi trimise în ţară, la Direcţiile de Evidenţă a Populaţiei, potrivit România TV.
Citeşte şi Anunţ important pentru toţi românii: Se schimbă CĂRŢILE DE IDENTITATE
Cu toate că oamenii au ieşit în stradă şi au protestat, ei nu au putut opri intrarea în vigoare a buletinelor cu cip. Astfel, cărţile de identitate electronice sunt perfect legale. Cu toate acestea, ele vor putea fi emise însă abia peste câteva luni, susţin cei de la Ministerul de Interne. Deocamdată, primul pas este trimiterea specimenelor la Direcţiile de Evidenţă a Populaţiei.
Autorităţile dau însă asigurări că imaginea facială şi amprentele digitale securizeaza 100% actele, iar cip-ul nu emite semnale, asa ca nu se pune problema ca cineva sa poată fi urmărit doar pentru că poartă buletinul în buzunar.
Potrivit unui document publicat de MAI, noile cărţi de identitate vor conţine date în format tiparit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale şi date înscrise în mediu de stocare, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent. Datele cu caracter personal vizibile sunt:
-numele si prenumele titularului;
-sexul;
-cetatenia titularului;
-data si locul nasterii titularului;
-semnatura olografa a titularului;
-imaginea faciala a titularului;
-C.N.P.;
-adresa de domiciliu a titularului.
Cărţile electronice de identitate şi cărţile electronice de rezidenţă vor conţine următoarele:
-datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
-prenumele parintilor titularului;
-certificate si certificate calificate;
-date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete (amprente, n.red.).
„Cartea de identitate va avea incorporat un cip cu interfata contact, iar Cartea electronica de identitate (CEI) si Cartea electronica provizorie vor avea incorporate un cip cu dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute (…) Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice„, informează autorităţile.
CITEŞTE ŞI Ce acte sunt necesare pentru eliberarea cărţii de identitate
Noile buletine electronice nu vor fi, însă, obligatorii. Cetățenii români pot opta fie pentru eliberarea unei cărți de identitate, fie pentru eliberarea cărții electronice de identitate.
„Cine nu dorește carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conține cipul și amprentele deținătorului”, a explicat, în luna iunie 2013, Laura Cușă, șeful serviciului juridic din Direcția pentru Evidența Persoanelor, potrivit avocatnet.ro.
Cipul încorporat în buletinele electornice va conţine informaţii privind numele părinţilor, imaginea facială şi amprentele a două degete. Plus date precum codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate şi numărul cardului de asigurat. Cei care se opun spun că le e teamă că buletinele vor putea fi falsificate sau că ar putea fi urmăriţi în timp real.