Vineri seara, după ora 22:00, în ziua când deja au fost plătite salariile din Învățământ, Ministerul Educație a transmis în școli versiunea actualizată a programului de salarizare. Potrivit Edupedu.ro, salariații și-au primit cea mai mare parte din salariile majorate, dar există foarte multe erori ale aplicației care provoacă calcule diferite de salarii de la un caz la altul, majorări care nu sunt cât cele anunțate de oficiali și implicit duc la o neîncredere în sistemul actual de calcul al remunerațiilor.
Documentul care însoțea versiunea cea mai recentă a aplicației EduSal, pe care îl puteți vedea mai jos, trimis în școli pe 14 iulie la ora 22:00, arăta că ar fi fost remediate câteva erori ale aplicației, unele care tăiau din salariile la care profesorii și angajații din școli au dreptul, conform legilor și contractului colectiv de muncă aflat în vigoare.
„Această versiune este pentru acordarea integrală a drepturilor salariale aferente lunii iunie 2023. Pentru corecții la lunile anterioare lunii iunie 2023 vom reveni în timpul cel mai scurt cu o altă versiune de EduSAL”, precizau cei din Ministerul Educației.
Ziua de salariu în Învățământ este de 14 ale lunii, conform unui ordin de ministru al ministrului Finanțelor. Salariile au fost calculate și virate cu versiunea aplicației anterioară acesteia, deci fără aceste „corecții”.
Se poate vedea în caseta cu informații a documentelor aplicației EduSAL că acestea au fost create vineri seara, pe 14 iulie 2023, la ora 20:33.
Concret, ar fi vorba despre următoarele actualizări făcute după plata salariilor:
ADMITERE LICEU 2023. 4500 de elevi, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii, nu prind Repartizare computerizată 2023
Cadrele didactice din Romînia primesc salariile majorate chiar din iulie, a anunţat Ligia Deca. „Promisiunea a fost onorată: începând de astăzi, cadrele didactice din România primesc salariile majorate! Primul salariu majorat a fost virat chiar astăzi în contul angajaţilor din sistemul de învăţământ. Demersul a fost posibil în urma OUG adoptate de Guvern, prin care este acordată o creştere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic (1.300 lei brut pentru fiecare funcţie didactică, indiferent de vechime sau de grad)”, a arătat Ligia Deca, vineri, într-o postare pe Facebook.
„Eu voi face tot ce ţine de mine pentru a susţine profesorii din România. Le mulţumesc cadrelor didactice pentru implicare şi pentru că reprezintă modele pentru elevii noştri!”, a afirmat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Salarii profesori 2023. Subprefectul de Gorj, Mihai Istrate, profesor și fost director al Liceului Tehnologic Țicleni, a prezentat valoarea unui salariu pe care un cadru didactic debutant îl va primi de la începutul anului școlar viitor. Astfel, susține Mihai Istrate, un cadru didactic debutant va ajunge să încaseze un salariu net de peste 4.600 de lei.
„Profesorii vor primi salarii mult mai mari față de cât primesc în prezent și au certitudinea faptul că începând cu 1 ianuarie 2024 va crește nivelul de salarizare. Una dintre doleanțele sindicaliștilor și aprobată de către guvern prin cele două ordonanțe pe care le-a emis este aceea de creștere de la 1 ianuarie 2024 cu 50% din diferența până în anul 2025, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei la nivelul la care acum ajunge la aproximativ 3.300 de lei și, odată cu noua lege a salarizării va ajunge la 3.900 de lei. Un profesor debutant va avea, începând cu ianuarie 2024, un venit lunar de 4.600 de lei net, fără a include acele sporuri și alocația de hrană. și alte bonusuri pe care le poate obține“, arată subprefectul Istrate.
Burse 2023. Veste bună elevi înainte de vacanţa mare, se dau mulţi bani de la Guvern
Subprefectul Mihai Istrate mai predă și acum în învățământ. „Încă am contract de muncă pe perioadă determinată de plata cu ora, pentru că este greu să renunți după peste 20 de ani muncă“, a spus acesta.
Mihai Istrate a precizat că este nevoie ca nivelul actului didactic să crească odată cu mărirea salariilor. „Odată cu aceste creșteri salariale este necesară și justificată a se face un control mult mai riguros al actului didactic în sine pe care îl facem fiecare dintre noi, pentru că nu este un nivel salarizare mic, comparativ cu nivelul salariului din România. Un profesor cu gradul I, gradație de merit, dirigenție, poate cu câteva ore suplimentare, ajunge la un salariu de 6.000-7.000 de lei și nu se mai poate invoca această lipsă de motivație pecuniară. Normal că fără o vocație nici nu ai e să cauți în învățământ“, a precizat subprefectul Mihai Istrate la o emisiune de la postul 1 Plus Tv.
Salariile profesorilor 2023. Orele pierdute din cauza grevei trebuie recuperate pana pe 16, respectiv 23 iunie. „Aveti obligatia sa adaptati orarul si programul de recuperare”, anunta ME
Ministerul Educatiei a transmis o informare catre inspectoratele scolare judetene cu privire la recuperarea orelor pierdute pe perioada desfasurarii grevei generale in invatamant. Oficialii din minister le cer directorilor de scoli sa adapteze orarul si programul de recuperare in functie de specificul unitatii de invatamant, disponibilitatea elevilor, infrastructura si resursa umana. Potrivit documentului, in cazul grupelor/claselor din invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal, cu exceptia claselor de final de ciclu, respectiv a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, orele vor fi recuperate pana la data de 16.06.2023 inclusiv.
Recuperarea orelor se va face pana la data de 23 iunie 2023 in cazul claselor din invatamantul liceal – filiera tehnologica, clasele din invatamantul postliceal, cu exceptia calificarilor din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, si pentru clasele din invatamantul profesional.
In cazul claselor din invatamantul postliceal, avand calificari din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, recuperarea se va face pe intreaga durata a cursurilor din acest an scolar. In ceea ce priveste ziua libera din data de 2 iunie 2023, Ministerul Educatiei informeaza ca aceasta zi se ponteaza, in conformitate cu prevederile H.G. nr.1555/2022 privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2023, cu conditia ca activitatea din aceasta zi sa fi fost efectuata in avans.
Directorii unitatilor de invatamant preuniversitar au obligatia sa adapteze orarul si programul de recuperare in functie de specificul unitatii de invatamant, disponibilitatea elevilor, infrastructura si resursa umana. Planul de recuperare se aproba de consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
„Am organizat intalniri impreuna cu inspectorii scolari de la nivel judetean, care la randul lor, organizeaza intalniri cu directorii scolilor pentru a organiza un program de recuperare in asa fel incat cadrele didactice si personalul care revin in unitatile de invatamant sa aiba posibilitatea sa recupereze aceste zile in care nu au lucrat pentru ca au fost in miscarea aceasta de protest. Exista toate premisele si toata disponibilitatea pentru a putea recupera pana la finele anului scolar si noi avem toata disponibilitatea in a gasi cele mai bune solutii. Oricum, la nivelul unitatilor de invatamant toata lumea isi doreste sa se reia activitatea pentru a se putea incheia situatia scolara si a putea sa sustinem examenele nationale”, declara Ligia Deca, in sedinta de Guvern de joi, 8 iunie 2023.
Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu se află în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare
”Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază: d) personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcție; e) personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, cu suma de 1300 de lei fiecare; f) personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcție”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Salarii profesori 2023. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcții, grila aflată în plată este sub nivelul salariului de baza minim aflat în plată, fiind necesar ca de această sumă, de 400 de lei să beneficieze și aceasta categorie de personal, potrivit documentului.
Salarii profesori 2023. În nota de fundamentare se mai menționează că Executivul și sindicaliștii au convenit asupra faptului că ”noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”.
Liderii sindicali au anunțat că greva continuă luni, iar luni la 10:00 urmează să precizeze dacă acceptă oferta Guvernului.