„Până la 14 septembrie 2016, orele 24:00, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune personal sau pot transmite prin poştă sau prin e-mail la ambasada sau consulatul din statul în care locuiesc solicitarea de înscriere în Registrul electoral, optând fie pentru a-şi exercita votul prin corespondenţă, fie pentru a solicita înfiinţarea unei secţii de votare în localitatea de reşedinţă”, potrivit unui comunicat de presă emis de MAE.
De asemenea, înscrierile pot fi trimise şi pe e-mail. După completarea, semnarea şi datarea cererii de înscriere a alegătorului, aceasta trebuie scanată şi trimisă pe adresa de e-mail a ambasadei/consulatului împreună cu o copie scanată a paşaportului valabil pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate sau cu o copie scanată a cărţii de identitate valabile şi o copie scanată a documentului care atestă reşedinţa pentru cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate.
Tot luni, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, până la data de 12 septembrie 2016, au fost validate 9.116 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Dintre acestea, 6.673 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru votul în secțiile de votare.
Cererile de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 2.209 localități din 44 de țări, iar cele cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 496 de localități din 33 de țări.
cererile de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 2.209 localități din 44 de țări, iar cele cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 496 de localități din 33 de țări.