Au măturat pe jos cu spiritul OLIMPIC. Sportivi care au REFUZAT medaliile şi motivele lor

Visul suprem al oricărui sportiv este de a urca pe podium la Olimpiadă, iar dacă medalia câştigată este de aur, cu atât mai bine. Există însă în istoria Jocurilor Olimpice situaţii în care competitorii au refuzat să urce pe podium sau să primească medalia olimpică.
Daniel Spătaru
16 feb. 2014, 12:22
Au măturat pe jos cu spiritul OLIMPIC. Sportivi care au REFUZAT medaliile şi motivele lor

Echipa de baschet a SUA, 1972

Finala de la Munchen URSS – SUA a fost cel mai controversat meci de baschet masculin din istoria Jocurilor Olimpice. Scorul primei reprize a fost 26-21 pentru sovietici. Apoi, cu trei secunde înainte de finalul meciului, la scorul de 49-48 pentru sovietici, americanii au beneficiat de două aruncări libere. Prima a fost reuşită, stabilindu-se egalitatea, dar când Doug Collins a pornit să arunce a doua oară s-a auzit zgomotul specific time-out-ului cerut de unul dintre antrenori. Collins nu şi-a întrerupt mişcarea a înscris, SUA erau în avantaj, dar sovieticii au protestat, motivând că nu le-a fost acordat timpul de odihnă cerut de antrenorul Vladimir Kondraşin. Acesta susţinea că a cerut time-out înainte de prima aruncare, dar a făcut semn că îl va lua după executarea ei.

Citeşte şi SOCI 2014. Ambiţie INCREDIBILĂ. Are piciorul fracturat, dar speră la o medalie la Soci FOTO

Pe de altă parte, americanii susţineau că time-out-ul a fost cerut prea târziu. După îndelungi parlamentări jucătorii au fost readuşi în teren, dar în loc de trei secunde, pe tabela sălii era afişat că mai sunt de jucat 50 de secunde. Totuşi, sirena de final de meci s-a auzit după doar o secundă de la reluarea partidei, iar americanii au început celebrarea victoriei.

Numai că ruşii au protesat şi arbitrii au decis rejucarea ultimelor trei secunde, în care sovieticii au înscris coşul victoriei. La finalul partidei americanii au protestat din nou şi au refuzat să semneze fişa oficială a meciului.

Citeşte şi Spirit olimpic la Soci: Un antrenor canadian a ajutat un sportiv rus, după i s-a rupt un schi VIDEO

În semn de protest față de nedreptatea care au considerat că le-a fost făcută, americanii au refuzat să participe la premiere. Mai mult, atât sportivii cât și antrenorii au refuzat să primească medaliile de argint, acestea fiind și acum închise într-un seif la sediul CIO din Lausanne.

Ara Abrahamian, 2008

Suedezul Ara Abrahamian, vicecampion olimpic la lupte greco-romane, la Atena, în 2004, a câştigat bronzul în 8008, la Beijing. El s-a urcat pe podium, dar apoi a coborât şi a pus medalia de bronz în centrul suprafeţei pe care s-a desfăşurat concursul şi a ieşit ridicând pumnul drept. Abrahamian a fost învins în semifinale, în urma unei decizii de arbitru contestată de el, de italianul Andrea Minguzzi, care a câştigat ulterior medalia de aur. La finalul luptei cu Minguzzi, el a refuzat să dea mâna cu adversarul său.

Ibragim Samadov, 1992

Medaliat cu bronz la haltere, categoria 82,5 kg, Samadov a aruncat medalia şi a coborât de pe podium, considerând că i s-a făcut o nedreptate. El a ridicat la total 370 kg, tot atât cât au ridicat medaliatul cu aur, grecul Pyrros Dimas, şi cel care a luat argintul, polonezul Krzysztof Siemion. I-a fost atribuit însă bronzul, deoarece cântărea cu 45 de grame mai mult decât adversarii săi.

Hugo Wieslander şi FR Bie, 1912

La Jocurile Olimpice de la Stockholm, din 1912, americanul Jan Thorpe a câştigat titlul olimpic atât la pentatlon, cât şi la decatlon. La puţină vreme după Olimpiadă, un reporter a descoperit că Thorpe a jucat baseball profesionist în 1909 şi 1910, astfel că nu ar fi fost eligibil să participe la Jocuri. Thorpe a recunoscut că a încălcat regulile olimpice şi a înapoiat medaliile, dar suedezul Hugo Wieslander – al doilea la decatlon, şi norvegianul FR Bie – al doilea la pentatlon, au refuzat să primească aurul.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Călin Georgescu nu poate fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Cum ai spor în Săptămâna Albă. Reguli de care trebuie să ții cont
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Anunț important pentru pensionari! Casa Națională de Pensii a anunțat când vor dispărea taloanele de pensii. Nimeni nu se aștepta
Cancan.ro
Acuzații grave la adresa Ancuței, fosta iubită a lui Andrei Perneș. Ce ar fi făcut la înmormântare: „Era toată numai un…”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Propunere Controversată: Peter Navarro Sugerează Excluderea Canadei din Grupul Five Eyes
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării