COD RUTIER: Au sau nu dreptul poliţiştii să te oprească în trafic când au ei chef? Ce trebuie să ştii

Politistii sunt imputerniciti, conform actelor normative aflate in vigoare, sa opreasca soferii in trafic in anumite situatii. Ba mai mult, acestia pot chiar sa verifice masinile si identitatea pasagerilor, daca au motive intemeiate sa o faca. In acelasi timp, daca sunt opriti pe dreapta, conducatorii auto sunt obligati sa aiba asupra lor o serie de documente a caror lipsa se sanctioneaza cu amenda.
Iulian Tudor
23 apr. 2015, 07:49
COD RUTIER: Au sau nu dreptul poliţiştii să te oprească în trafic când au ei chef? Ce trebuie să ştii

COD RUTIER: Situatiile in care politistii pot sa opreasca soferii in trafic sunt prevazute in Regulamentul pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, scrie avocatnet.ro.

Conform acestul act normativ, politistii rutieri si cei de frontiera pot sa opreasca masinile pe drumurile publice dupa cum urmeaza:

-atunci cand sunt constatate incalcari ale normelor rutiere;
-in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala;
-pentru verificarea detinerii de catre soferi a documentelor prevazute de lege.

Citeşte şi Un taximetrist fără carnet de şofer, prins în trafic

„Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci cand constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege”, stabileste regulamentul.

Atentie! Oprirea masinilor este permisa chiar si in conditiile producerii de calamitati naturale, dezastre sau alte situatii care pot pune in pericol siguranta circulatiei.

Masinile pot fi oprite, de obicei, in afara partii carosabile. Daca acest lucru nu este posibil, atunci oprirea se face cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament, langa bordura ori in spatiile de parcare, iar noaptea, cu prioritate, in locuri iluminate.

„Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabila ca urmare a semnalului de oprire efectuat de catre politist in locurile in care vizibilitatea este redusa sub 50 m”, scrie in act.

Dupa oprirea autoturismului, soferul trebuie sa ramana inauntru, cu mainile pe volan, si sa respecte indicatiile date de politist. Totodata, pasagerii nu trebuie sa deschida portierele.

Conducatorii auto trebuie sa aiba asupra lor mai multe documente

Atunci cand sunt opriti in trafic de catre politistii rutieri sau cei de frontiera, soferii trebuie sa aiba asupra lor o serie intreaga de documente.

Astfel, conform Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, conducatorii de autovehicule si tramvaie sunt obligati sa aiba la ei actul de identitate, permisul auto, certificatul de inmatriculare/inregistrare si, daca este cazul, atestatul profesional.

In acelasi timp, acestia trebuia sa aiba asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, rovinieta si dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice. In plus, cei care transporta marfuri sau produse periculoase mai trebuie sa aiba si documentele de transport prevazute de lege.

„Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, precum si a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie”, scrie in Codul rutier.

Lipsa politei RCA, potrivit Codului rutier, este echivalenta cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare/inregistrare. Iar conducerea vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic sau a caror ITP este expirata se sanctioneaza cu 9-20 de puncte-amenda si retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare.

Citeşte şi Agent de poliţie, reţinut după ce a provocat un accident şi a fugit de la locul tragediei

In general, soferii care n-au asupra lor documentele prevazute de lege risca sa fie sanctionati cu 6-8 puncte-amenda.

Nota: Mai multe informatii despre polita RCA gasiti aici, iar despre rovinieta – aici.

In afara de documente, Codul rutier mai stabileste ca politistii au dreptul sa verifice masinile si identitatea pasagerilor: „In exercitarea atributiilor care ii revin, politistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati in interiorul acestuia atunci cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala”.

Important! Daca refuza sa inmaneze actul de identitate, permisul auto, certificatul de inmatriculare/inregistrare si celelalte documente prevazute de lege, soferii pot primi 6-8 puncte-amenda si patru puncte de penalizare. Acelasi lucru il patesc si cei care refuza verificarea masinii.

Nota: Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel ca de la 1 ianuarie 2015 acesta este egal cu 97,5 lei. Atentie, insa, deoarece cuantumul va creste din nou incepand cu data de 1 iulie 2015.

Procesul-verbal de contraventie poate fi atacat in 15 zile de la comunicare

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Capital.ro
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Incident în Capitală: Doi nevăzători agresați în biserică pentru că au intrat cu câinele ghid
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?