Atentat în Irak UPDATE. Explozia din piaţa Sadr Citydin, Bagdad, a ucis cel puţin 35 de persoane. Atacul a avut loc într-o piaţă aglomerată.
Atentat în Irak. Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar altele sunt rănite în urma unui atac terorist produs luni după-amiază într-o zonă aglomerată din Bagdad, conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile irakiene.
O bombă a explodat într-o piaţă comercială situată în zona Al-Waheilat, în cartierul Sadr City din capitala Irakului, conform agenţiei de presă irakiene INA.
Bilanţul actual este de zece morţi şi 20 de răniţi, au declarat oficiali din cadrul echipelor de intervenţie citaţi de postul tv Al Jazeera.
Turcia a atacat Irakul cu drone. Bombardamentele au făcut victime şi printre civili
Atentat în Irak. Zeci de echipaje medicale şi de poliţie au intervenit la locul atentatului.
În Irak este activă organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, dar şi grupuri insurgente, inclusiv proiraniene.
Biden îl primeşte pe premierul irakian la 26 iulie
Două rachete au fost lansate săptămâna trecută împotriva Ambasadei Statelor Unite în ”Zona Verde”, la Bagdad, declară surse din domeniul securităţii irakiene pentru Reuters. Sistemul antirachetă al ambasadei a ”deviat” unul dintre proiectile, potrivit uneia dintre surse. A doua rachetă a căzut în apropierea zonei, au anunţat oficiali irakieni.
Sirene de alertă au răsunat în Zona Verde, în care se află sediile Guvernului irakian, ale unor ministere şi ambasade, potrivit surselor citate.
Premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi va fi primit la Washington de preşedintele american Joe Biden la 26 iulie, a anunţat vineri Casa Albă, în timp ce Irakul se află în centrul tensiunilor sporite dintre Washington şi Teheran, notează AFP.
Incident tragic la un spital COVID din Irak. Unitatea medicală a luat foc. Peste 90 de oameni au murit!
Vizita urmează să permită „sublinierea parteneriatului strategic” dintre cele două ţări, potrivit unui comunicat.
Preşedintele Biden „aşteaptă cu nerăbdare să consolideze cooperarea bilaterală cu Irakul în probleme politice, economice şi de securitate”, inclusiv „eforturile comune pentru a asigura înfrângerea durabilă a grupării Stat Islamic”, a precizat Casa Albă.
Dialogul strategic dintre Bagdad şi Washington va trebui să ducă la definitivarea unui calendar pentru retragerea coaliţiei internaţionale care a venit să lupte împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în 2014.
Circa 3.500 de soldaţi străini se află în continuare pe teritoriul irakian, dintre care 2.500 de americani, dar punerea în aplicare a retragerii lor ar putea dura ani de zile.
Irakul este prins între aliatul său american şi puternicul său vecin iranian, care se confruntă regulat pe teritoriul său.
Aproximativ cincizeci de atacuri cu rachete sau drone cu bombă împotriva intereselor americane (ambasadă, baze militare) au fost comise de la începutul anului în Irak. Niciodată revendicate în mod clar, acestea sunt totuşi atribuite coaliţiei Hashd al-Shaabi, alcătuită din grupuri armate pro-iraniene integrate în stat.
Ultimul atac de amploare, la 7 iulie, a vizat baza militară Ain al-Assad din vestul Irakului, unde 14 rachete au căzut fără a face victime.
La rândul lor, americanii au lansat la sfârşitul lunii iunie o serie de lovituri împotriva poziţiilor deţinute de Hashd al-Shaabi în Irak şi Siria, eliminând mai mult de zece luptători pro-Iran.