Au sunat sirenele în Ucraina: Kievul a fost atacat aerian de Rusia

Capitala Ucrainei a fost supusă sâmbătă dimineaţă unui atac aerian şi s-au auzit explozii puternice, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, dar deocamndată nu se ştie dacă sunt victime, relatează Reuters.
Filip Stan
11 nov. 2023, 11:14
Au sunat sirenele în Ucraina: Kievul a fost atacat aerian de Rusia

Războiul din Ucraina: Oraşul Kiev a fost atacat pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Explozii puterice s-au auzit într-o zonă a oraşului, iar locuitorii au fost îndemnaţi să rămână în adăposturi, potrivit Sky News.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că au fost „explozii puternice” într-o parte a oraşului, îndemnând locuitorii să „rămână în adăposturi”.

A fost primul atac asupra capitalei de la sfârşitul lunii septembrie. „Pe malul stâng s-au auzit explozii puternice. Conform informaţiilor preliminare, forţele de rachete balistice antiaeriene au funcţionat. Teroarea continuă. Staţi la adăposturi!”, a transmis Vitali Klitschko pe Telegram.
Nu există informaţii despre victime. Alertele aeriene pentru Kiev şi o regiune din apropiere au fost pornite cu doar câteva minute înainte ca exploziile să fie auzite.

Anunţul de ultimă oră al lui Zelenski: „Ucraina va fi în UE. Ucraina va învinge şi va fi liberă”
Alerte aeriene pentru Kiev şi o regiune din apropiere au fost anunţate cu câteva minute înainte de a se auzi exploziile. Autorităţile oraşului au îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

Rusia prezintă prizonieri de război ucraineni ca „voluntari” în armata sa, aparent încălcând dreptul internaţional – CNN

Un grup de foşti militari ucraineni, inclusiv prizonieri de război, s-au oferit „voluntar” pentru a lupta pe linia frontului pentru Rusia, a susţinut agenţia de presă de stat din Moscova RIA Novosti, relatând astfel despre o potenţială încălcare a dreptului internaţional, transmite CNN.

Agenţia a lansat săptămâna aceasta un videoclip care arată câteva zeci de bărbaţi despre care spune că sunt ucraineni care purtau haine militare şi ţineau puşti în timp ce depuneau jurământul faţă de Rusia în cadrul unei ceremonii. Dimensiunea completă a unităţii este neclară.

Potrivit RIA Novosti, bărbaţii sunt „voluntari”. CNN nu a putut verifica duin surse independente dacă s-au alăturat unităţii voluntar sau sub constrângere. Ucraina nu a comentat informaţia.

RIA susţine că bărbaţii sunt membri ai ceea ce a numit „primul batalion de foşti soldaţi ai Forţelor Armate ucrainene – un batalion de voluntari numit după Bogdan Hmelniki”. Hmelniţki a fost un comandant militar al cazacilor ucraineni din secolul al XVII-lea.

Batalionul a devenit, în octombrie, parte a unei formaţiuni tactice de luptă operaţionale ruseşti, potrivit agenţiei de presă.

Citeşte şi: Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina, după ce fostul președinte american a spus că ar rezolva problema războiului în 24 de ore
RIA a informat în februarie că batalionul a fost format „din prizonierii de război din trupele ucrainene” în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) din regiunea Doneţk, situată în estul Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, citând mass-media de stat rusă, a declarat la sfârşitul lunii octombrie că Rusia a „recrutat” 70 de prizonieri de război ucraineni din diferite colonii penale.

Constrângerea prizonierilor de război să servească în forţele ruse ar fi o încălcare a Convenţiilor de la Geneva din 1949, care au fost adoptate de toate naţiunile, potrivit Crucii Roşii Internaţionale.

„Autorităţile ruse au constrâns probabil prizonierii de război ucraineni să se alăture unei formaţiuni de „voluntari” care va lupta în Ucraina, ceea ce ar constitui o aparentă încălcare a Convenţiei de la Geneva privind prizonierii de război”, a spus ISW.

Soldaţii ruşi disidenţi care s-au alăturar Ucrainei au organizat raiduri în interiorul teritoriului rusesc, deşi numărul lor este relativ mic.

Războiul ruso-ucrainean intră într-o a treia iarnă, fără ca vreuna dintre forţe să se afle în  avantaj, comentează CNN.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Șoseaua spectaculoasă, lungă de aproape 80 de kilometri, care e aproape de finalizare. Va atrage mulți turiști din țară și străinătate
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești incredibile pentru șoferi! Curând, vor putea circula pe cel mai spectaculos drum din România!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ținuta provocatoare purtată de Daniela Crudu la botezul copilului. A atras toate privirile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se vor resimți temperaturi de până la 37 de grade
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cântărețul italian Pino D’Angio a murit la vârsta de 71 de ani
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!