Peste 35.000 de utilizatori unici din peste 10 ţări urmăresc online, în mod constant, activitatea dintr-un cuib de barză din satul Dumbrăvioara, cu ajutorul unei camere video amplasată de Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus iar în urma acestui succes mai multe organizaţii au decis montarea de camere în cuiburile de păsări.
„Majoritatea vestitorilor primăverii – barza albă, barza neagră, graurii, unele păsări cântătoare – s-au întors deja în mai toate regiunile ţării iar procesul de cuibărire este în toi. Spre bucuria noastră, în România, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe cuiburi monitorizare web, care pot fi accesate online, spre deliciul spectatorilor. Considerăm că este una dintre cele mai bune metode de educaţie în spiritul conservării naturii şi a animalelor sălbatice. Camera Milvus, amplasată la un cuib de barză din Dumbrăvioara, judeţul Mureş, a fost prima de acest fel din ţară, ajungând în acest moment la peste 35.000 de utilizatori unici din peste 10 ţări. Acest model a fost preluat şi de alte organizaţii de protecţia naturii iar numărul camerelor a crescut considerabil”, a arătat purtătorul de cuvânt al Grupului Milvus, Iulia Vizi, potrivit Agerpres.
Potrivit Iuliei Vizi, cea mai veche cameră montată într-un cuib de barză din România aparţine Grupului Milvus, prima de acest gen fiind amplasată în urmă cu 13 ani într-un cuib din Dumbrăvioara, în acest cuib monitorizat video semnalându-se în această primăvară doar vizite de recunoaştere din partea unor berze.
Tot la Dumbrăvioara, în acest an, Grupul Milvus a mai pus o cameră într-un cuib în care deja s-au instalat berzele şi pot fi urmărite online.
Iulia Vizi a precizat că o altă cameră a Grupului Milvus a fost instalată la etajul al X-lea al unui bloc din Târgu Mureş, aici putând fi monitorizată o pereche de vânturei roşii.
Modelul Grupului Milvus a fost replicat în judeţul Cluj, într-un cuib de berze din localitatea Vlaha, în localitatea Cristian, judeţul Braşov, în localităţile Cărpiniş şi Cărani din judeţul Timiş, în oraşul Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna.
„De asemenea, pot fi urmărite imagini în direct dintr-un cuib amplasat pe un stâlp de înaltă tensiune de către Grupul Milvus în judeţul Timiş, acolo unde s-a stabilit momentan un vânturel roşu. Oricare ar fi camera web pe care o alegeţi să o urmăriţi, vă dorim un sezon frumos, plin de momente uimitoare alături de păsările pe care le veţi viziona”, a spus Iulia Vizi.