UPDATE: Bogdan Gheorghiu a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 13 voturi împotriva numirii ca ministru, 9 „pentru” şi 2 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
UPDATE: Ministrul propus pentru Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a primit marţi aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Decizia a fost luată cu 23 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi trei abţineri de către membrii Comisiilor de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării de la Camera Deputaţilor şi Senat.
UPDATE: Monica Anisie a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării din partea comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat. Potrivit Agerpres, s-au înregistrat 14 voturi „pentru”, 15 „împotrivă şi o abţinere.
UPDATE: Ministrul propus al Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a primit reproşuri, marţi, la audierea sa în comisiile de resort din Parlament, cu privire la faptul că a venit însoţită de „o armată” de subalterni care i-au transmis „fiţuici” în timp ce primea întrebări din partea senatorilor şi deputaţilor.
UPDATE: Ministrul interimar al Educaţiei, Monica Anisie, propusă pentru un nou mandat la minister, a declarat marţi, la audierile din comisiile parlamentare, că a luat măsuri atât pentru elevi, cât şi pentru debirocratizarea sistemului de educaţie.
„Imediat ce am ajuns la conducerea MEC am realizat ceea ce am promis la audierile din comisii, şi anume am aprobat prin ordin de ministru manualele restante din guvernarea anterioară pentru a asigura livrarea acestora într-un timp cât mai scurt către elevii de clasa a VII-a. Totodată, trebuie să precizez că imediat am demarat procedura de realizare a manualelor pentru elevii care vor fi în clasa a VIII-a, începând cu anul şcolar 2020 – 2021, astfel încât să nu mai existe sincope la 1 septembrie”, a spus Anisie, la audierile din Comisiile reunite pentru învăţământ.
UPDATE: Deputatul Ionuţ Stroe a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.
La finalul audierilor care au avut loc la Camera Deputaţilor, s-au înregistrat 10 voturi pentru, 5 împotrivă şi 12 abţineri din partea membrilor comisiilor.
UPDATE A fost dat votul pentru Cătălin Predoiu, în Comisia parlamentară, pentru funcția de ministru al Justiției.
26 voturi pentru, 10 abțineri, 37 voturi împotrivă. Așa s-au poziționat parlamentarii din Comisia Juridică pentru numirea lui Cătălin Predoiu în viitorul Guvern.
Cu majoritate de voturi Cătălin Predoiu a primit aviz negativ.
UPDATE: Cătălin Predoiu a fost audiat, marți, în Comisiile parlamentare, pentru a primi aviz, el fiind propus pentru a ocupa portofoliul de ministru al Justiției, în Guvernul Ludovic II.
Ședința a început cu o cerere a senatorului social democrat Robert Cazanciuc: „Pentru că la prima audiere a domnului Predoiu domnia sa a făcut o pledoarie pentru transparență și dialog, vă propun să suspendăm ședința pentru o jumătate de oră, o oră, și să-l rugăm pe domnul Predoiu să ne aducă avizele trimise Ministerul Justiției pentru cele 25 de ordonanțe emise în ședința din 4 februarie, ședința cunoscută drept noaptea fantomelor”, a spus Cazanciuc
– „30 de minute sau o oră”, a replicat imediat un senator liberal. „Ca să știm ce votăm!”.
Senatoarea Alina Gorghiu a remarcat imediat: „Eu mă aștept să fie niște audieri cu circ, dar v-aș ruga stimate președinte, care prezidați această ședință, s-o țineți în termenii stabiliți în Birourile permanente”.
UPDATE: Ion Ştefan a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării din partea comisiilor de specialitate din Parlament. S-au înregistrat 20 de voturi „pentru” respingere, opt „împotrivă” şi şase abţineri.
UPDATE: Audierea ministrului propus la Dezvoltare, Ion Ștefan, a degenerat marți în Parlament ajungându-se la acuzații că liberalii vor să le facă social-democraților dosare penale. Ion Ștefan și Florin Roman au venit cu poze și cu filmulețe legate de ce au găsit liberalii la guvernare de pe vremea PSD-iștilor. În replică, social-democrații au prezentat un document delicat din Guvern. De asemenea, social-democrații au acuzat că Ion Ștefan a cerut Corpului de Control să-l verifice pe Daniel Suciu astfel încât să-i fie făcută acestuia o plângere penală la DNA.
UPDATE: La audierea ministrului propus la Dezvoltare, Ion Ștefan (PNL), au rulat, marți, în fața parlamentarilor, pe monitoare, exemple de lucrări PNDL neefectuate corespunzător sau neefectuate și pentru care s-au oprit plățile și în cazul cărora o parte au mers ca sesizări la alte organe ale statului. Subiectul a fost un subiect aprins de disputa in ultimele luni de zile de cand a preluat PNL guvernul: liberalii au zis in permanenta ca PNDL a fost folosit de PSD ca modalitate de alocare preferentiala de fonduri catre clientela politica. PSD a spus in schimb ca prin PNDL s-a scos tara din noroaie.
„ISC si Corpul de Control au gasit nereguli la lucrari de infrastructura drumuri, canalizare, alimentare cu apa, reabilitari de unitati de invatamant, peste tot in tara”, a rulat pe ecranele parlamentarilor, la audiere. Potrivit filmuletului, Ministerul Dezvoltarii a facut platile doar dupa controale. Rezultatele au fost ca din noiembrie 2019 pana in februarie 2020, adica in trei luni, „din cauza neregulilor constatate in acte si pe teren de ISC si Corpul de Control au fost retinute pentru palti 749 de solicitari in valoare de 528.245.409 lei”. Dupa care au rulat zeci de imagini cu lucrari efectuate prin PNDL.
UPDATE: Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a primit aviz pozitiv, marţi, din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, conform Agerpres. Membrii comisiilor au avizat pozitiv noul mandat cu 23 de voturi pentru şi 21 de voturi împotrivă.
UPDATE: Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, marţi, la audierile din cadrul comisiilor parlamentare, că nu doreşte să blocheze conturile Primăriei Capitalei, precizând că, din datoria de 170 de milioane de lei, a fost plătită suma de 70 de milioane de lei, între timp fiind emisă şi factura pentru luna ianuarie, care este în valoare de 180 de milioane de lei.
UPDATE: Preşedintele comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a acuzat, marți, că audierea ministrului desemnat la Economie, Virgil Popescu, face parte dintr-o procedură de „neînvestire” a Guvernului Orban II. El crede că parlamentarii au fost chemați să asiste la o „mascaradă”.
Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a spus, marți dimineața, la audierea ministrului desemnat la Economie, Virgil Popescu, că a aflat de la premier că nu se dorește învestirea Guvernului şi susține că parlamentarii au fost chemaţi să asiste la o mascaradă.
„Am aflat că domnul premier că nu doreşte învestirea. Participăm la o mascaradă, un simulacru, unde unii dintre noi luăm lucrurile în serios, iar alţii participă ca să piardă timpul”, a spus Zamfir. Din încăpere i s-a transmis lui Zamfir să părăsească sala dacă audierea e o pierdere de timp.
Update. Virgil Popescu: Securitatea energetică, eficienţa energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil, printre obiectivele programului de guvernare
Securitatea energetică, eficienţa energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil se numără printre principalele direcţii ale programului de guvernare, a declarat marţi ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Audierea miniştrilor propuşi să facă pare din Guvernul Orban II continuă, marţi, urmând a apărea în faţa comisiilor de specialitate candidaţii propuşi lan Economie, Dezvoltare, Sport, Justiţie, Educaţie, Afaceri externe şi Cultură. Virgil Popescu deschide seria audierior, de la ora 9.00, iar Bogdan Gheorghiu este ultimul programat. La audierile din luna octombrie, înainte de învestirea Guvernului Orban, Ion Ştefan a primit aviz negativ.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ministrul Mediului, Costel Alexe, și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au primit luni, aviz negativ din partea comisiilor parlamentare.
Audierile durează până miercuri. Apoi, urmează ca pe 24 februarie plenul reunit să dea votul pentru învestirea noului Guvern, începând cu ora 16.
Premierul Ludovic Orban spune că liberalii nu sunt interesaţi de votul pe care îl vor primi miniştrii propuşi în urma audierilor din comisii, precizând acest vot este viciat de lipsa de reprezentativitate a actualului Parlament faţă de opţiunile actuale ale cetăţenilor.
De altfel, PNL nu-şi doreşte învestirea Guvernului, întrucât urmăreşte să declanşeze procedura alegerilor anticipate.