Audierile în cazul copilului ucis de un câine continuă joi. Sunt aşteptate reprezentantele organizaţiei „Caleidoscop”, în frunte cu preşedintele organizaţiei, Carmen Secăreanu, şi femeia care a semnat pentru adopţia acelui câine, un voluntar care a luat câinele pe semnătură în 2008.
Citeşte şi Medicii de la IML, INGROZIŢI de cazul copilului UCIS DE CÂINI: Doar pe tălpi nu avea răni
Reprezentaţii organizaţiei vor trebui să explice de ce câinele ucigaş a atacat un copil în sectorul 2, deşi el ar fi trebuit să fie în sectorul 6.
Organizaţia „Caleidoscop” nu apare în registrul fundaţiilor de la ministerul Justiţiei şi nici nu şi-a mai plătit contribuţiile la ministerul de Finanţe.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.
CITEŞTE ŞI: Mărturii ZGUDUITOARE ale bunicii copilului ucis de câini. Care au fost ultimele cuvinte pe care i le-a spus
Procurorii Parchetului General fac cercetări în acest caz, inclusiv privind respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân.
Şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al DGASPC, Isabela Hurjui, au fost sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, în cazul copilului omorât de câini, primarul Neculai Onţanu propunând Comisiei de Disciplină demiterea acestora.
Administratorul terenului de lângă Parcul Tei unde copilul a fost omorât de câini a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că nu avea plan de pază, iar paznicul care supraveghea proprietatea a fost sancţionat cu 300 de lei pentru că nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de pază, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.
Şase câini au fost ridicaţi de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre aceştia având urme de sânge, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.
Câinele care a fost găsit cu sânge pe bot fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, a mai spus Băncescu.
O femeie care a fost membră a Fundaţiei Caleidoscop şi a semnat formularul prin care câinele care a ucis un copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conştiinţa curată, potrivit stirileprotv.ro.
Semnătura de pe formular îi aparţine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea şi-a asumat răspunderea în numele organizaţiei pentru alţi opt maidanezi.
Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă şi nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească „soluţia corectă”.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, miercuri, că nu Parlamentul este în culpă pentru că nu a emis o lege privind câinii fără stăpân, deoarece există în vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 şi care reglementează inclusiv eutanasierea.
Ciucă a spus că OUG 155/2001 care a fost aprobată prin lege prevede condiţiile în care câinii pot fi eutanasiaţi, în 7 zile de la data în care sunt duşi în adăposturi, normele de capturare a câinilor, de sterilizare, de eutanasiere.
„Nu pentru că nu există o lege pe această temă s-a întâmplat acest lucru, ci pentru că, eventual, nu se aplică”, a spus Ciucă.