Emil Cico Dumitrescu şi Cazimir Ionescu au ajuns, joi, la Parchetul General, unde au fost citaţi în dosarul Mineriadei din 1990, redeschis de procurorii militari.
Cazimir Ionescu are calitatea de suspect în dosarul Mineriadei 1990 şi a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.
„Da, am fost pus sub acuzare. Sunt suspect în dosarul Mineriadei. Urmează să primim dosarul cu capetele de acuzare, în care apar suspiciuni în privinţa posibilităţilor mele de a fi participat în vreun fel la luarea unei astfel de decizii. Sunt suspectat că de pe poziţia de vicepreşedinte al CPUN aş fi putut participa la luarea unei decizii în privinţa organizării mineriadei.
Abia acum aflăm că au fost patru morţi. Nu ştim care este cauza decesului. Cu atât mai puţin aş putea să ştiu cine a făcut crimele„, a declarat Cazimir Ionescu la ieşirea de la Parchet.
Ionescu a mai spus că în perioada aceea, nu s-a întâlnit cu liderul minerior din Valea Jiului Miron Cozma.
Întrebat dacă a luat parte la şedinţa de Guvern organizată de premierul Petre Roman pe data de 11 iunie, la care a participat şi Ion Iliescu, Cazimir Ionescu a spus că nu ştie nimic. „Cred că Petre Roman are o problemă cu memoria. Nici măcar nu ştiu de acea întâlnire. De altfel, eu sunt unul dintre cei care s-a opus la înfiinţarea FSN, în virtutea acestui fapt, nu am fost niciodată membru FSN„, a precizat Ionescu.
Emil Cico Dumitrescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii.
Cico Dumitrescu are calitatea de suspect în dosarul Mineriadei 1990, a anunţat avocatul acestuia, şi urmează să mai fie chemat la Parchet pentru declaraţii.
„Voinea (Dan Voinea, fostul procuror care a instrumentat dosarul mineriadei – n.r.), acest idiot, a spus că sunt suspect. A spus că pentru omor. A pus un termen aşa, Voinea ăsta, care nu are nicio acoperire. Eu nu am avut pe nimeni în subordine, nu am avut puşcă. Cu ce să omor, cu praştia?„, a spus Dumitrescu la ieşirea de la Parchet.
„Cico” Dumitrescu, fost șef al Direcției Cultură Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne, le-a declarat jurnaliştilor, la sosire, că nu ştie în ce calitate a fost citat şi că nu a avut nicio contribuţie la evenimentele din iunie 1990. „Nu ştiu în ce calitate m-au citat, acum aflu. Am mai dat explicaţii în acest dosar, nu odată, de 40 de ori. Eu nu am avut niciun fel de amestec în chestia asta. Eu eram şeful Direcţiei Generale Cultură, Sport. Ce legatură aveam eu?„, a spus Cico Dumitrescu.
Întrebat dacă crede că va fi pus sub urmărire penală, aceasta a spus: „în România se întâmplă multe lucruri”.
Acesta a mărturisit că a vorbit, miercuri seară cu Ion Iliescu, audiat şi el în dosarul mineriadei din 1990 în calitate de suspect. „Mi-a zis că nu are ce să declare„, a adăugat Cico Dumitrescu.
Acesta a spus, în legătură cu redeschiderea dosarului, că „este normal să se lămurească lucrurile, dar văd pe unii care au fost implicaţi în asta”.
Dumitrescu a precizat că, în perioada aceea, iunie 1990, nu a participat la niciun fel de şedinţe şi nu s-a întâlnit cu „revoluţionarii”. „Eu nu m-am intalnit cu revolutionarii, decat atunci cand au atacat Politia Capitalei. Atunci, Ion Iliescu ii cauta pe Chitac si Diamandescu. Nu i-a gasit si m-a sunat pe mine sa ma intrebe ce se intampla acolo. I-am zis ca nu stiu si mi-a zis sa ma duc sa vad. I-am spus, astia cer arestati. Mi-a spus sa ma duc si sa vorbesc cu seful politiei ca sa le dea drumul. M-am dus si seful politiei mi-a spus ca nu e niciun arestat, ca toti sunt la Magurele.
Cand le-am zis revolutionarilor ca nu sunt arestatii acolo m-au luat, m-au batut, mi-au rupt uniforma. A doua zi i-am zis lui Iliescu ca ma duc la Procuratura si mi-a zis sa ii las in pace, ca asa se intampla„, a povestit Cico Dumitrescu.
Tot joi la Parchet este citat să se prezinte și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.
Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Athanasie Stănculescu, Emil Cico Dumitrescu şi Corneliu Diamandescu sunt printre cei vizaţi în anchetele iniţiale privind Mineriada din iunie 1990, în cazul cărora, prin rezoluţia din iunie 2009, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, aceasta fiind infirmată în 2015.
Evenimentele de la Mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori miliari şi civili, sute de persoane fiind audiate ca martori şi alte câteva zeci, printre care mai mulţi oficiali, fiind puse sub învinuire. Dosarele au fost încheiate prin încetarea urmăririi penale în urma prescripţiei.
Iniţial, în dosarul Mineriadei au fost în atenţia procurorilor militari, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chiţac (decedat -n.r.), Victor Athanasie Stănculescu, fostul şef al Poliţiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de apărare şi fost şef al Statului Major General din Ministerul Apărării Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, generalul Dumitru Iliescu.
Iniţial, faptele pentru care s-au făcut cercetări au fost de subminare a puterii de stat şi a economiei naţionale, lipsire de libertate în mod ilegal şi crime contra umanităţii.
Prin rezoluţia din 17 iunie 2009, în dosarul Mineriadei, Parchetul instanţei supreme a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu, a lui Virgil Măgureanu, fost şef al SRI, Mihai Chiţac, fost ministru de Interne, Victor Athanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării, precum şi pentru alţi patru oficiali din perioada mineriadei. Atunci, procurorii au constatat intervenţia prescripţiei şi au decis încetarea urmăririi penale.
CITEŞTE ŞI: VIRGIL MĂGUREANU, pus sub acuzare. Fostul şef al SRI şi-a ieşit din fire la Parchet: „E o întrebare NEROADĂ”