Sociologul Vasile Dâncu, propus pentru funcţiile de vicepremier şi ministrul al Dezvoltării Regionale, a primit, marţi, aviz favorabil de la Comisia pentru Administraţia Publică din Parlament.
Vasile Dâncu a declarat, la finalul audierilor, că se bucură că este susţinut de toate partidele parlamentare şi a precizat că una dintre priorităţile sale este modernizarea administraţiei, urmând ca în perioada următoare să prezinte mai multe detalii legate de acest proiect.
În discuţiile pe care le-a avut cu parlamentarii din comisiile de Administraţie, Vasile Dâncu a declarat că dezvoltarea unei ţări trebuie să fie sub controlul şi expresia societăţii, afirmând că nicio decizie nu va fi luată fără consultarea Parlamentului, administraţiei locale, mediului universitar şi non-guvernamental.
Dâncu a vorbit şi despre limitarea de timp cu care se confruntă noul Cabinet şi a afirmat că vrea ca „pietrele mici care se vor putea pune într-un an să fie fundaţia proiectelor (viitoare –n.r.) din administraţia publică”.
„Ne-am propus să ducem mai departe o muncă de bună calitate. Vom încerca să conducem acest proces ca să fie funcţional şi să putem pune la dispoziţie celor care vor veni un plan de strategie„, a mai spus Dâncu, adăugând va încerca să fie o verigă şi un canal de comunicare foarte bun cu miniştrii din domeniul social, ministerele de resort.
____________________________________________________________________
Audierea lui Vasile Dâncu a început la ora 9.00 şi a durat circa o oră şi jumătate.
„Chiar dacă am ajuns pentru prima dată la spital, entuziasmul mi-a rămas acelaşi pentru ceea ce vreau să fac în continuare. Vreau să lucrez cu patru instanţe: cele două comisii parlamentare, organismele administraţiei locale, unde am descoperit oameni mult mai competenţi decât la centru.
Mi-am propus să ducem mai departe o muncă care în ultimii ani a fost de foarte bună calitate în ceea ce priveşte reforma administraţiei şi câteva lucruri de strategie pentru viitoarea guvernare.
Vom încerca să structurăm o relaţie foarte bună cu Parlamentul în cadru tuturor ministerelor„, a declarat Vasile Dâncu în faţa parlamentarilor.
Dâncu a arătat că o dezvoltare regională echilibrată a României presupune o comunicare între administrația centrală și cea locală și să conteze „vocea” celei din urmă, menționând că nu va elimina ce s-a realizat bun în domeniu până acum.
„Nu cred că un Guvern, chiar dacă nu este unul politic, va elimina ce a fost bun până acum. Vom încerca să ducem mai departe și să construim, să reparăm acolo unde nu funcționează. Din păcate, până acum doi ani nu am avut nici măcar un plan”, a spus Dâncu.
El a precizat că va acționa pentru eliminarea limitării conexiunii de comunicare dintre Guvern și mediul politic.
„Vom încerca să structurăm o foarte bună relație cu Parlamentul României. Aș vrea ca această limitare să nu mai existe și voi fi o verigă de comunicare”, a spus Dâncu.
El a adăugat că va construi o serie de axe prioritare în domeniu și va lucra nediferențiat cu toate partidele parlamentare sau neparlamentare, cu societatea civilă, menționând că sunt necesare consolidarea administrației publice și creșterea încrederii în clasa politică, indicator foarte mic în prezent.
„Nu este vorba despre lipsa de calitate, ci de o lipsă de transparență„, a susținut Dâncu.
Audierilor vor continua marţi, la Parlament, cu ministrul propus la Justiţie. După retragerea Cristinei Guseth de la Justiţiei, se vehiculează două nume pentru acest portofoliu: Mihai Selegean şi Raluca Prună. Premierul desemnat Dacian Cioloş nu a făcut deocamdată niciun anunţ ofocial.
Audierea lui Vasile Dâncu a fost amânată pentru marţi, după ce luni, sociologul a fost dus de urgenţă ambulanţa de la Parlament. Acestuia i s-a făcut rău tocmai înainte de a fi audiat în comisiile parlamentare. Vicepremierul propus ar fi avut un puseu de tensiune, acesta acuzând mai multe dureri în piept, dar şi la cap.
Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş pentru noul Guvern au fost audiaţi, luni, în comisiile de specialitate din Parlament. Audierile au început în jurul orei 13.00 şi au durat până după ora 22.00.
Marţi dimineaţă, Cioloş şi echipa de miniştri se vor prezenta în faţa Parlamentului, în plenul comun, pentru votul de învestitură.